Tabu
lifestyle

Cum se simte Bucurestiul intr-o zi: Trei – parcul Kiseleff

În cei cinci ani de când locuiesc în București, m-am plimbat prin multe locuri. Cele mai multe dintre ele – fermecătoare prin detaliile venite din alte vremi, care abia se mai zăresc printre mormane de moloz sau tufe înalte de buruieni. Pe acestea mi-am dorit cel mai tare să le cunosc. Ceea ce s-a și întâmplat. Cu puțin ajutor de la cei de la Bucureștiul într-o zi.

Parcul Kiseleff se intinde de dupa scoala 11 pana spre strada Ion Mincu, iar de el si de soseaua cu acelasi nume se leaga una dintre cele mai evocate amintiri despre Bucurestiul din alte vremi: bataia cu flori de la Sosea. Nu imi pot imagina azi prea clar ce insemna asta, dar in mintea mea intreaga poveste a capatat o insemnatate foarte romantica, pe care, probabil, nu o avea de fapt. Dar numai gandul ca regina Maria trecea in plimbare pe acolo si ca Luchian, care avea o casa la Sosea, a pictat o astfel de scena, e suficient cat sa produca un fel bizar de dor fata de lucruri pe care nu le-am vazut niciodata.

Altfel, soseaua Kiseleff a luat nastere pe la 1835 iar parcul in 1847, ca semn de respect pentru reformele lui Pavel Dimitrievici Kiseleff. Parcul a fost facut dupa planurile lui Karl Friedrich Meyer, peisagist ajuns in Bucuresti in 1843, care a gandit si Gradina Cismigiu. Inaugurarea parcului a avut loc pe 23 septembrie 47, iar cei peste 2000 de tei, numeroasele flori, pavilioane si chioscuri au atras zilnic bucurestenii, care au facut din acest loc unul de promenada. Iar reputatia avea sa ii ramana pana dupa al doilea Razboi Mondial.

Astazi, in parc, in locul statuii regelui Ferdinand sta statuia lui Omar Khayyam, autorul rubayatelor, mai apoi, bustul lui Nicolae Leonard,printul operetei, care canta la inceput de secol XX la Otetelesanu si Rasca, sculptat de Oscar Han; iar peste drum de ele se gasesc Monumentul Infanteriei Romane, de Ion Bolborea, si bustul lui Ovidiu, ridicat in 1927 de Corneliu Medrea. Tot Medrea a facut si bustul lui Barbu Stefanescu Delavrancea, de vizavi. Ceva mai incolo se gaseste un ansamblu sculptural constituit din 8 lucrari ale lui George Apostu.

Azi, plimbaretii de la Sosea s-au imputinat, dar uneori targurile de antichitati mai reinvie animatia de odinioara. Iar, duminica in care m-am plimbat si eu la Sosea a fost prima in care municipalitatea a decis sa inchida traficul si sa lase oamenii sa se plimbe si sa se joace in voie in locul de plimbare altadata atat de popular.

ARTICOLE SIMILARE

Jennifer Lopez, cu fiica la filmări – FOTO

realitatea

Andreea Marin şi Ştefan Bănică jr sunt „înrudiţi”! Afla cine a aruncat bomba!

Dress to impress la Villa Rodizio

realitatea

Blake Lively a nascut o fetita!

Exclusiv Tabu.ro, interviu cu Nikolai Alekseev

realitatea

BIANCA DRAGUSANU a renascut …din propria anorexie! Galerie FOTO incredibila!

realitatea

Scrie un comentariu