Baia generala a unui bebelus se face de cateva ori pe saptamana, nu este bine sa se faca chiar in fiecare zi deoarece poate afecta pielea delicata a acestuia. Baia se face in scopul pastrarii igienei pielii sugarului si pentru prevenirea aparitiei infectiilor. Bebelusul trebuie obisnuit cu apa si cu un program de baie generala. Ingrijirea lui este un lucru deosebit de important pentru mentinerea sanatatii lui. Parintii tin cont de acest lucru si incearca sa respecte sfaturile primite de la medicii pediatri. Unii dintre ei recomanda baia generala zilnica, altii doar de 3 ori pe saptamana (deoarece se spune ca ar usca prea tare pielea micutului).
Cum trebuie sa fie temperatura in camera unde se face baie bebelusului?
Bebelusul va plange imediat daca ii este frig sau ii este foarte cald. De aceea temperatura in camera este necesar sa fie una confortabila, de 24 grade Celsius. Recomandat este sa se utilizeze un termometru de camera si sa se verifice mereu temperatura, sa se previna scaderea ei din cauza curentilor de aer.
Apa in care se face baie bebelusului trebuie sa aiba aproximativ 37 grade Celsius. Avand in vedere ca pielea din zona cotului este mai sensibila, mama poate incerca temperatura apei introducand cotul ei in cadita. Un bebelus se va simti si mai confortabil daca apa are o temperatura chiar mai mare de 38 grade Celsius. La 37 de grade Celsius va avea tendinta de a se speria ca si cum apa este prea rece si de a-si retrage piciorusele.
Cadita pentru baie se umple cu apa doar pana la jumatate, astfel bebelusul va fi spalat mai usor decat daca ar fi plina cu apa. Bebelusul care este foarte mic (sugar), se introduce usor in apa, mama il va tine cu mana stanga de subsuoara astfel incat sa-i sprijine si ceafa si sa ajunga cu palma la umar, iar cu cealalta mana il va apuca de glezne. Dupa ce este pus usor in apa il tine cu mana stanga, ii lasa picioarele libere si il spala cu mana dreapta. Pielea micutului nu se spala direct cu sapunul, se foloseste spuma de la sapun si o carpa moale si fina.
Problema temperaturii apei apare si la botez. De obicei apa sfintita in care preotul va realiza botezul bebelusului este destul de rece pentru micut si acest lucru il face sa reactioneze nervos, sa planga in hohote. Sensibilitatea bebelusului la frig este accentuata, pentru ca pielea lui este delicata si organismul nu este calit. La un astfel de eveniment parintii trebuie sa cumpere un trusou de botez si sa faca tot posibilul pentru ca micutul sa se simta cat mai confortabil dupa ce este scos din apa.
Mare atentie cand se spala bebelusul cu apa chiar si acasa, acesta trebuie tinut cu atentie si protejat pentru ca stropii de apa sa nu-i intre in ochi si in nas. Trebuie sa fie spalat destul de repede deoarece astfel este posibil sa inceapa sa planga mai ales din cauza faptului ca este ud pe piele si prin curentii de aer el poate avea senzatia de frig. Pentru a fi sigur ca nu se intampla acest lucru temperatura in camera trebuie sa fie destul de ridicata, sa fie cat mai cald si astfel copilul sa poata sta mai mult timp ud, cat timp dureaza baia.
Alte lucruri utile pentru baia generala a bebelusului sunt produsele cosmetice (sapunul special pentru bebelusi, vata hidrofila pentru stergerea urechilor, compresa pentru stergerea ochilor) care se folosesc pentru igiena si prosopul moale care trebuie sa fie la indemana, pe masa de infasat.
Dupa baie, bebelusul se pune pe un prosop mare, intins pe spate, cu burtica in sus, apoi va fi cat mai bine sters, pentru ca sa aiba pielea uscata, iar la final i se pune scutecul si urmeaza sa fie infasat. Daca trebuie imbracat cu chiloti absorbanti de tip Pampers, cu body si bonetica, acestea trebuie pregatite din timp. Bebelusul trebuie supravegheat tot timpul, si in cadita (pentru a nu se ineca), si pe masa de infasat (pentru a nu cadea), este foarte important ca el sa fie in orice moment in siguranta.