Tabu
HEALTHSlider

Cum se utilizează plantele adaptogene, aliați valoroși împotriva oboselii și stresului

Există plante minune care ajută zilnic la gestionarea stresului, a surmenajului sau a oboselii. Sunt numite plante „adaptogene”, care datorită ingredientelor lor active, permit corpului să se adapteze și să gestioneze mai bine o situație de stres sau oboseală.

De asemenea, cresc rezistența organismului la infecții prin întărirea sistemului imunitar. În general, ele revigorează și ajută persoanele care se simt slăbite în anumite perioade ale anului.

Anti-stres, anti-oboseală, rapel de imunitate

Liceenii și studenții le folosesc adesea în timpul examenelor. Angajații le folosesc pentru a face față stresului la locul de muncă sau pentru a vedea lucrurile mai clar în mijlocul unui surmenaj intelectual. Acestea pot fi consumate timp de minimum trei săptămâni și maximum cinci până la șase săptămâni pentru a gestiona o situație temporară.

Unii specialiști spun că este indicat să le consumați în timpul anotimpurilor schimbătoare pentru a întări sistemul imunitar și pentru a lupta împotriva agresiunilor externe. Plantele adaptogene se găsesc și farmacii și plafaruri. Se pot consuma sub formă de capsule, pulbere, extract hidroalcoolic, decoct de rădăcină sau chiar ceaiuri de plante.

Cele mai bune 4 plante adaptogene

Nu oricine are voie să consume plante adaptogene. Mai mult, femeile însărcinate sau care alăptează, precum și copiii sub 12 ani nu le pot folosi. De asemenea, pot afecta acțiunea anumitor medicamente. Astfel, persoanele care suferă de hipertensiune, diabet, boli autoimune sau chiar cei care iau tratamente anticoagulante ar trebui să le evite.

Ginseng

Este prescris în caz de epuizare fizică, oboseală, lipsă de tonus, pierderea energiei, pierderi de memorie, vigilență și chiar pentru scăderea libidoului. Pentru a lupta împotriva oboselii, poate fi combinat și cu lăptișor de matcă sau acerola bogată în vitamina C. Pentru beneficii maxime, consumați ginsengul coreean sau canadian – numit și panax quinquefolius.

Cum îl consum? În cura de trei săptămâni. O jumătate până la o linguriță de pulbere (extract de plante proaspete găsite în farmacii) dimineața, diluată într-un pahar cu apă, compot sau suc de fructe, plus altul la începutul după-amiezii. În capsule de 250 mg (din farmacii) de două ori pe zi. În extract hidroalcoolic, 30 de picături dimineața într-un pahar cu apă. În decoct, dimineața și după-amiaza.

De reținut! Ginsengul nu trebuie consumat seara.

Rhodiola

Dacă ginsengul are efect mai ales asupra oboselii fizice, rhodiola acționează în principal asupra sistemului nervos. Previne degradarea serotoninei și dopaminei (neurotransmițători care joacă un rol în plăcere și calmare). Este recomandat în caz de suprasolicitare intelectuală. Consumat împreună cu maca (uneori numit ginseng peruvian), rhodiola poate acționa și asupra libidoului.

Cum îl consum? Într-o cură de trei săptămâni. O jumătate până la o linguriță de pulbere (extract de plante proaspete) dimineața, diluată într-un pahar cu apă, compot sau suc de fructe, și după amiaza. În caz de oboseală severă, puteți adăuga puțină guarana, bogată în cofeină naturală.

Eleutherococcus

Se numește „planta elevului” pentru virtuțile sale stimulatoare, asupra fizicului și intelectului și asupra sistemului imunitar. De asemenea, facilitează recuperarea fizică în timpul convalescenței. OMS l-a calificat drept un tonic pentru slăbiciune.

Cum îl consum? În cura de trei săptămâni. O jumătate până la o linguriță de pulbere (extract de plante proaspete) dimineața, diluată într-un pahar cu apă, compot sau suc de fructe, și după amiază. În capsule de 250 mg (din farmacii) de două ori pe zi. În extract hidroalcoolic, 30 de picături dimineața într-un pahar cu apă. În decoct, dimineața și la amiază.

Echinacea

Potrivit experților, planta originară din America de Nord este imuno-stimulantă și o puteți folosi ca măsură preventivă pentru a vă întări corpul și a trece astfel prin iarnă.

Cum îl consum? În cura de zece zile pe lună. În decoct, dimineața și la începutul după-amiezii.

ARTICOLE SIMILARE

Gigi Hadid și Zayn Malik au devenit părinți. Fotomodelul a publicat pe Instagram prima poză cu fetița

Andreea Damian

Bătaie de joc pe bani publici! Cum arată spaţiile de joacă din sectorul 5 după „reabilitarea” de 54 mil. €

Andreea Damian

Semnele prin care pielea îți arată că-ți lipsește vitamina D

Andreea Damian

Cântărețul Nosfe, răpus de boala care face ravagii printre tineri

Andreea Damian

„Sadfishing” – un nou trend pe rețelele de socializare care îi vulnerabilizează pe tineri

realitatea

Micul dejun: ce să mănânc dimineața în funcție de nevoile mele

Andreea Damian

Scrie un comentariu