Parlamentul vrea să schimbe etichetele produselor pe care le cumpărăm din magazine. Astfel, nu va mai fi nevoie să pierdem timp încercând să descifrăm scrisul mic de pe lista cu ingredientele produselor alimentare. Etichetele vor arăta, de la distanță, cât de sănătoase sunt produsele.
Șase nuanțe s-ar putea regăsi pe etichetele produselor alimentare: de la verde la roșu, în funcție de cât de sănătoase sunt. Conținutul de zaharuri, grăsimi, sare, fibre alimentare și proteine va determina culoarea de pe ambalaj, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere.
Cele mai dietetice alimente sunt marcate cu A, pe fond verde închis, iar cele cu mai multe grăsimi saturate, zaharuri și sare, sunt marcate cu E pe fond roșu.
„Nu stim exact ce înseamnă 13 grame zaharuri libere, 10 grame la suta de grăsimi. E foarte greu pentru foarte mulți dintre noi să ne dam seama. Cele cu roșu nu sunt neapărat rele, nu stigmatizăm în niciun fel produse. Însă alimentele care poartă, să zic, eticheta cromatică roșu ar trebui să fie mai puține decât cele care poartă eticheta cromatică verde”. – Adrian Wiener, inițiator proiect.
Scopul etichetelor colorate este să-i ajute pe oameni să mănânce mai sănătos, dar și să îi determine pe producători să fie mai atenți la calitatea produselor și a ingredientelor. Parlamentarii discută în ce măsură ar putea fi implementate în România.