Adolescenta nu aduce cu sine doar sentimentul de putere, de independenta ori incapatanare, ci odata cu acestea si stari si sentimente contradictorii, puternice, revoltatoare precum… dragostea.
Cu totii am simtit, cred, fiorii dragostei adolescentine, nu-i asa? Dragostea aceea pentru care parca am fi traversat oceane inotand, unica si fugitiva in acelasi timp? Insa este oare aceea dragoste adevarata? Sau doar o joaca de copii?
Dragoste… amicala?
Psihologii sustin ca in adolescenta nu putem experimenta dragostea adevarata, ori sunt foarte putin cei care fac asta. „Apropierea” intre doua persoane la varste fragede nu poate include, asa cum se intampla la varste mai inaintate, atractie sexuala si fizica, nevoia de cunoastere a celuilalt, compatibilitatea sociala, inteligenta culturala, sentimentul de prietenie, angajament si grija, sentimentul ca cel de langa tine este cel in jurul caruia se invarte totul. Dragostea in adolescenta reprezinta mai degraba curiozitatea si nevoia de a-ti petrece timpul alaturi de o persoana cu care imparti aceleasi gusturi, la fel cum se intampla si cu un… prieten. Cu toate acestea, este o „dragoste” care nu se uita. Un studiu facut pe 1600 de persoane arata ca 56% dintre acestia nu ar mai trece prin sentimentele adolescentei, 19% sunt nesiguri, iar 25% si-ar dori cu siguranta sa-si reintalneasca primele „iubiri”.
Din punct de vedere biologic, dopanima ce pleaca de la creier si elibereaza testosteron este cu mult mai accentuata in timpul adolescentei. Dopanima afecteaza numeroase organe, precum organele genitale, glandele dar si simturile, asupra carora actioneaza provocand fericirea sau emotia. Testosteronul, in schimb, accentueaza dorinta sexuala dar si un comportament oarecum ofensiv. In privinta femeilor vorbim, insa, de eliberarea de oxitocine.
Ceea ce face interesanta si atat de revoltatoare dragostea din adolescenta este faptul ca este o dragoste care te consuma, la care stai tot timpul cu gandul, sau asa cum o numesc psihologii o apropiere aproape disperata. Acest tip de apropiere este si motivul pentru care apar consecinte precum gelozia, sacrificiul, durerea si teama de a-l pierde pe celalalt. Din cauza faptului ca aceasta dragoste are loc in timpul liceului cel mai adesea, apare si teama parintilor cu privire la viitorul copiilor si la faptul ca acestia ar putea sa isi neglijeze preocuparile educationale in favoarea fiorilor iubirii.
Oricat de problematica ar fi ea, trebuie sa tinem cont de faptul ca dragostea reprezinta o etapa in crearea personalitatii adolescentilor, tocmai de aceea trebuie tratata cu grija. Daca sunteti inconjurati de adolescenti care trec prin primii fiori ai dragostei, acordati-le atentie, ascultati-le lamentarile ori bucuriile in acest sens. Prima lor dragoste, fie ea superficiala ori nu, este cea care le va infuenta si pe urmatoatele, de aceea trebuie incurajata. Spread the love, teens!
Vezi si:
https://www.tabu.ro/este-nevoie-de-educatie-sexuala-scoli/
https://www.tabu.ro/ce-nu-este-dragostea/
https://www.tabu.ro/dragostea-dureaza-cat-timp-stii-sa-o-intretii/