Cercetătorii americani au descoperit o metodă unică, care poate ține fumătorii departe de țigări. Inspirarea unui miros plăcut ar putea fi suficientă pentru a suprima dorința de a fuma, cel puțin temporar. Această metodă ar putea fi folosită ca parte dintr-un program de renunțare la fumat, potrivit unui studiu publicat recent în Journal of Abnormal Psychology.
Utilizarea mirosurilor plăcute reduce pofta de fumat, iar rezultatele cercetării în acest sens sunt promițătoare. Rata de fumători a scăzut în ultimii 50 de ani, iar aproximativ 6 milioane de români se declară fumători. Majoritatea fumătorilor adulți dorește să renunțe la acest viciu și cel puțin jumătate au încercat în ultimul an, dar jumătate dintre cei aceștia din urmă recidivează în doar două săptămâni. Chiar și înlocuind nicotina cu altceva, recidiva este obișnuită.
Cercetării au recrutat 232 de fumători, cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, care nu încearcă să renunțe la țigări și nu folosesc nicio altă metodă de administrare a nicotine (gumă, țigară electronică). Ei au fost rugați să fumeze cu opt ore înainte de experiment și li s-a cerut să aducă cu ei un pachet de țigări și o brichetă.
Pentru început, participanții au mirosit și au evaluat mai întâi o serie de mirosuri diferite, considerate în general plăcute (de exemplu, ciocolată, măr, menta, lămâie sau vanilie), precum și un miros chimic neplăcut, tutunul din țigările preferate ale participantului și ceva fără miros, inodor.
Ei au fost rugați să aprindă o țigară și să o țină în mânăm dar să nu fumeze. După 10 secunde, participanții au evaluat dorința lor de a fuma pe o scară de la 1 la 100 înainte de a stingera țigara și de a o arunca într-o scrumieră. Participanții au deschis apoi un recipient care conținea fie mirosul pe care l-au considerat cel mai plăcut, mirosul de tutun sau nici un parfum și l-au inspirat o dată înainte de a-și evalua dorința de a fuma. Au continuat să miroasă conținutul recipientului în următoarele cinci minute, evaluându-și dorința de a fuma la fiecare 60 de secunde.
Participanții care au inspirat mirosuri plăcute au simțit o scădere a nevoii de a fuma (19,3%), față de cei care au inspirat miros de tutun (11,7%). Cercetătorii nu au fost surprinși de constatări, deoarece au confirmat și au extins rezultatele dintr-un studiu mult mai mic, exploratoriu pe care l-au efectuat anterior.