Tabu
LIFESTYLE

Cum te poți feri de atacurile rechinilor, când te afli într-o vacanță exotică

Oamenii de știință susțin că rechinii nu ne atacă pentru a ne mânca, ci din curiozitatea de a afla ce suntem și ce pericol putem reprezenta pentru ei. Știind cu precizie obiceiurile rechinilor, dar și punctele lor slabe, avem mari șanse să scăpăm cu viață în urma unui atac nemilos.

Rechinii atacă din curiozitate

Experții în viața marină spun că, indiferent de specie, rechinul este cel mai periculos atunci când caută hrană. În multe locuri din lume în care se fac scufundări, rechinii sunt atrași cu momeli, pentru ca turiștii, aflați în cuști din oțel sub apă, să-i poată fotografia.

Problema e că, tocmai din acest motiv, prădătorii se obișnuiesc cu prezența omului, iar în sezonul estival se apropie de țărm, unde atacă. Rechinii atacă oameni atunci când se simt în pericol sau dacă îi văd că se agită deoarece îi pot confunda cu prada. Este de preferat să eviți o hainele în culori puternice deoarece ei sunt atrași de contractul culorilor.

Cei mai mulți atacă pe motiv că lovești apa excesiv cu brațele, dar și picioarele, iar mișcările energice sunt cele care le atrag atenția și îi agită. Este recomandat să eviți bijuteriile când intri în apă deoarece ele pot reflecta lumina, iar acestea le pot atrage atenția prădătorilor.

Ce trebuie să faci dacă te atacă un rechin

Păstrează contactul vizual cu rechinul – Rechinii au metode diferite de a se lansa într-un atac: fie o fac direct, fără avertisment, fie preferă să dea târcoale, de câteva ori, victimei lor. În această situație, este esențial să nu scapi din ochi prădătorul, principalul atu pe care-l ai în pregătirea apărării.

Nu intra în panică – Deși poate părea un sfat inutil, având în vedere situația în care te afli, nu poți ieși din ea dacă intri în panică. Scafandrul Paul de Gelder, care a fost atacat de un rechin-taur în 2009, explică importanța unei minți limpezi în acele momente dificile.

„Dacă vezi un prădător, vrei să pleci de acolo cât mai repede cu putință. Dar ești cel mai aproape de situația de a fi mușcat. Când înotam cu rechinii, 9 din 10 oameni spuneau că nu se simt amenințați. Că nu au simțit că rechinii vor să-i atace, ci erau doar curioși. Ține minte asta! Te va menține calm”, a spus bărbatul. Paul de Gelder și-a pierdut o parte din brațul drept și tot piciorul drept, dar nu poartă pică rechinilor. „Rechinul a făcut ceea ce un rechin face în ocean”, a mai spus el.

Nu face mișcări bruște – Dacă ai reușit să-ți ții în control panica va trebui să reziști tentației de a înota cu disperare spre țărm sau spre un refugiu. Nu scăpa din vedere animalul și rămâi pe poziție până când rechinul va înțelege că nu ești un pericol pentru el sau își va pierde interesul pentru tine.

Dacă a dispărut din aria ta vizuală nu înseamnă că a plecat. Verifică încă o dată dacă e sigur să începi să înoți și îndreaptă-te spre cel mai apropiat loc de siguranță.

Cum să te aperi dacă te atacă un rechin

Chiar dacă poate părea imposibil de realizat, cea mai bună cale de a scăpa cu viață în urma unui atac de rechin este să ripostezi. Acest prădător marin are câteva puncte vulnerabile, care îl vor face să sufere dacă sunt lovite.

Conform specialiștilor, loviturile puternice aplicate asupra branhiilor, ochilor sau botului rechinului (capătul nasului) îl vor determina să se retragă. Acestea sunt singurele zone vulnerabile ale unui rechin, așa că nu uita unde sunt localizate.

Orice obiect contondent pe care îl ai asupra ta (o piatră, un aparat foto subacvatic, un cuțit etc.) se poate transforma într-o armă de apărare extrem de eficientă. În lipsa lor folosește-ți corpul și lovește cu pumnii, genunchii, picioarele. Un alt supraviețuitor a povestit cum s-a luptat cu prădătorul marin.

Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de rechin

Dacă, totuși, ai fost mușcat de rechin este esențial să controlezi scurgerea sângelui. Fiindcă este puțin probabil să poți improviza un garou cât timp te afli în apă, în cazul unei mușcături la nivelul brațelor amintește-ți să ții brațul rănit cât mai sus în raport cu inima. „Menținerea acestuia deasupra inimii va opri sângerarea”, mai spune Paul de Gelder, care s-a felicitat că a fost suficient de inspirat să procedeze în acest fel după ce a fost atacat de rechin.

O altă greșeală pe care o fac victimele rechinilor, spun cei care au trecut prin asemenea experiențe, este că se uită, cu groază, la propriile răni. Mușcăturile rechinilor pot provoca răni adânci, iar privind cu insistență și groază asupra lor îți pot induce o stare de șoc, care te-ar putea face să-ți pierzi cunoștința, potrivit Mentalfloss.

ARTICOLE SIMILARE

Crazy Rich Asians, probabil cel mai prost film cu miliardari chinezi maimuțărind americanii

Dora Constantinovici

IREAL ce face aceasta tanara IN FIECARE ZI! “Iubitul ma striga Scroafa prin casa”

Meghan Markle, discursul impresionant cu care a uimit o lume întreagă

Andreea Damian

SIMONA BALANESCU – meniul de la nunta de duminica

Celebritati nascute pe 7 aprilie!

realitatea

Șase moduri prin care Regina Elisabeta a II-a trimite mesaje secrete personalului ei

Andreea Damian

Scrie un comentariu