Tabu
HEALTH

Cum te protejezi de efectele razelor UV

Deși nu putem vedea razele ultraviolete cu ochiul liber, cu toții suntem expuși la ele ori de câte ori ieșim din casă, dar și din surse artificiale. Expunerea la razele UV ne este necesară, dar devine periculoasă când este excesivă. 

De ce sunt razele UV periculoase

Efectele lor nocive diferă în funcție de tipul de raze UV, dar ambele sunt dăunătoare. Razele UVB sunt mai puternice decât cele UVA și au potențialul de a cauza arsuri solare severe și de a modifica ADN-ul din celulele pielii. Acest lucru provoacă defecte genetice sau mutații care pot duce la cancer de piele și îmbătrânire prematură.

Multă vreme, s-a crezut că razele UVA nu sunt nocive pe termen lung. Studiile mai recente au semnalat, însă, că și ele pot să provoace cancer de piele, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 

De ce sunt razele UV benefice

Expunerea la razele solare nu este cu totul nocivă. Ea ajută la sinteza vitaminei D în piele și asigură astfel un nivel optim în organism. Vitamina D ajută la absorbția calciului și fosforului din alimente și contribuie la dezvoltarea oaselor. Ea este importantă, de asemenea, pentru sistemul imunitar și metabolism. În acest scop, Organizația Mondială a Sănătății recomandă expunerea la soare timp de 5-15 minute, de două-trei ori pe săptămână.

Lumina solară este importantă și pentru starea de spirit. Ea stimulează eliberarea de serotonină în creier, un neurotransmițător asociat cu starea de bine și cu reglarea somnului. Expunerea la soare poate îmbunătăți dispoziția și reduce riscul de depresie.

Expunerea moderată la razele UV este benefică pentru anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul și eczemele. Acestea pot ajuta la reducerea inflamației din piele și la atenuarea simptomelor.

Cum ne protejăm de razele UV

Îți poți reduce probabilitatea de a dezvolta cancer de piele astfel:

Acoperă pielea cu haine

Hainele sunt o barieră eficientă împotriva razelor UV, conform specialiștilor Skin Cancer Foundation. Cu cât suprafața de piele acoperită cu haine este mai mare, cu atât vei fi mai protejat. Pălăriile cu boruri largi (de cel puțin 7 centimetri) asigură protecție pentru ochi, urechi, față și gât. 

Caută pe eticheta hainelor și pălăriilor gradul de protecție solară pe care îl oferă, marcat prin acronimul UPF (ultraviolet protection factor). Numărul indică fracțiunea de raze UV care poate penetra țesătura. O cămașă etichetată UPF 50, de exemplu, permite doar 1/50 din radiațiile UV să ajungă la piele. Hainele cu UPF oferă protecție solară completă, atât împotriva UVA, cât și a UVB.

Evită expunerea la orele prânzului

Între orele 10.00 și 16.00, intensitatea razelor UV este maximă, motiv pentru care ar fi de preferat să stai în spații interioare sau la umbră.

Totuși, umbra copacilor nu este un scut perfect. Unele raze UV pot trece prin ramuri și frunze și să ajungă la piele. Acestea se pot reflecta în apă, pe nisip, sticlă și beton.

Folosește o cremă cu protecție solară

Cele mai bune creme sunt acelea care asigură protecție cu spectru larg, atât împotriva UVA, cât și împotriva UVB.

Cât despre factorul de protecție solară (SPF), numărul se referă la durata de timp cu care întârzie apariția unei arsuri solare. Dacă folosești, de exemplu, o cremă cu SPF 15, îți va lua de 15 ori mai mult timp să te arzi decât dacă nu ai aplica protecție solară pe piele. Dacă ai un ten deschis și știi că pielea ți se înroșește după numai 10 minute de expunere directă la soare, crema cu SPF 15 va întârzia arsura de 15 ori și va apărea abia după 150 de minute.

Cremele cu SPF se aplică întotdeauna în strat generos și uniform. O nouă aplicare este necesară după două ore sau după ce ai înotat sau transpirat. Dacă ai pielea sensibilă, medicii recomandă cremele minerale pentru protecție solară. Acestea conțin oxid de zinc și dioxid de titan, care sunt mai puțin susceptibile să provoace iritații ale pielii. 

Ai grijă la ferestre

Sticla blochează destul de bine razele UVB, dar permite trecerea razelor UVA. Parbrizele mașinilor sunt tratate pentru a proteja șoferii de razele UVA, dar geamurile laterale, cele din spate și plafoanele panorame nu protejează, de obicei. De aceea, ar trebui să-ți acoperi pielea cu haine sau să folosești o cremă cu protecție solară când călătorești cu mașina.

În locuință, este recomandat să aplici folii speciale, cu protecție UV, pe ferestre. Și pentru geamurile mașinilor există folii cu protecție UV.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Top 10 alimente care ajuta la slabire

realitatea

Cele mai bune uleiuri esențiale pentru rutina ta de baie și cum să le combini

realitatea

Sănătatea inimii: 7 alimente pe care cardiologii le includ întotdeauna pe lista de cumpărături

Andreea Damian

Histerectomia, una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale la femei – și cele mai controversate

Andreea Damian

Pericolul ochelarilor de vedere cumpărați din supermarket

Andreea Damian

Secrete japoneze pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă

Andreea Damian

Scrie un comentariu