Alergiile oculare reprezintă un grup de afecțiuni ale ochiului, în special ale conjunctivei, ce apar ca urmare a unui răspuns imunitar exagerat la anumite substanțe, numite alergeni. Dintre acestea, alergiile oculare sezoniere sunt printre cele mai întâlnite.
Așa cum le spune și numele, apar sezonier și sunt cauzate mai ales de polenul care eliberează spori în sezonul cald, în general, polen floral în lunile mai și iunie și polen de ambrozie, în lunile august și septembrie.
Specialiștii spun că alergia la polen este cea mai frecventă boală alergică.
„Alergia la polen se manifestă așa, mai frecvent, ca o rinită: prin strănuturi, de regulă în salve, prin mâncărimi la nivelul nasului. Prevalența ei variază în diferite țări. Se spune că variază de la 5% în țările subdezvoltate până la 20-30 la sută din populație în țările dezvoltate economic”, explică medicul alergolog Diana Deleanu, președintele Societății de Alergologie.
Simptomele alergiilor, cum ar fi: strănutul, tusea sau nasul înfundat, sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli. Este important, însă, să facem diferența, pentru evita complicațiile.
Simptomele alergiei oculare
Alergia oculară se manifestă prin următoarele simptome:
Mâncărime a ochilor;
Pleoape umflate;
Înroșirea marginilor pleoapelor;
Secreții lacrimale abundente;
Senzație de arsură sau durere în ochi;
Gene lipite (doar cand există și o infecție bacteriană sau de altăa natură);
Simptome corneene, mai ales durere, încețoșarea vederii și fotofobie (asociate cu o afecțiune mai gravă, keratoconjunctivită sezonieră);
Sensibilitate la lumină;
Nas înfundat;
Rinoree (secreții nazale);
Strănut.
Simptomele pot apărea imediat după contactul cu substanța alergenă sau pot avea o întârziere de maximum 2-4 zile.
Alergiile pot fi depistate cu ajutorul testelor cutanate sau al analizelor de sânge. Numărul persoanelor care suferă de o alergie este în creștere, mai ales în rândul copiilor. La nivel global, până la 30% din populație suferă de o alergie respiratorie.
Persoanele cu alergii au câteva soluții, spun medicii. Prima – evitarea alergenului, lucru imposibil în cazul polenului, a doua – tratament medicamentos și a treia variantă, care este și cea mai eficientă, se referă la imunoterapia cu alergen. Ultimul tratament reprezintă, de fapt, injectarea periodică a unei cantități mici de alergen, care ne ajută să dezvoltăm toleranță și să scăpăm de alergie.
Sursa: Tabu.RO