Pentru a înțelege evoluția viitoare, trebuie să ne uităm la trecutul nostru: descendenții noștri vor fi roboți cu implanturi hi-tech, membre regenerabile și camere de filmat în loc de ochi, ca în filmele science fiction?
Ar putea oamenii să se transforme într-o specie hibridă de ființe biologice cu îmbunătățiri artificiale? Sau putem deveni mai mici sau mai înalți, mai subțiri sau mai grași, sau cu diferite caracteristici faciale și culoarea pielii schimbată?
Desigur, nu știm, dar putem să analizăm această întrebare prin prisma trecutului, să ne întoarcem un milion de ani pentru a vedea cum arătau oamenii atunci. Pentru început, Homo sapiens nu exista. Cu un milion de ani în urmă, au existat, probabil, câteva specii diferite de oameni asemănătoare lui Homo Heidelbergensis, care seamănă atât cu Homo Erectus, cât și cu oamenii moderni, dar cu o anatomie mai primitivă decât cea a Neanderthalului.
De-a lungul istoriei mai recente, în ultimii 10.000 de ani, s-au produs schimbări semnificative. Agricultura și alimentele abundente au condus la probleme de sănătate pe care apoi am învățat să le rezolvăm cu ajutorul științei (cum ar fi tratarea diabetului cu insulină). În ceea ce privește aspectul, oamenii au devenit mai grași și, în unele zone, mai înalți.
Poate că am putea evolua să fim mai mici, astfel încât trupurile noastre să folosească și să aibă nevoie de mai puțină energie, cum sugerează Thomas Mailund, profesor asociat de bioinformatică la Universitatea Aarhus, Danemarca. Un lucru care ar fi util pe o planetă foarte populate cum a devenit Pământul. A trăi alături de o mulțime de alți oameni a devenit o condiție nouă la care trebuie să se adapteze oamenii. În trecut, când eram vânători, dacă am fi fost atât de mulți ar fi existat o serie de interacțiuni zilnice deloc plăcute.
Apoi, când vorbim despre o formă de hibrid uman cu implanturi tehnologice, știm deja că asta se petrece și în prezent. Oamenii au implanturi pentru a repara un membru/un organ al corpului care este distrus, cum ar fi un stimulator cardiac sau un implant de șold. Poate că în viitor, implanturile vor fi utilizate doar pentru a îmbunătăți o persoană. Pe lângă implanturile cerebrale, s-ar putea să avem mai multe părți vizibile ale tehnologiei, un fel de nou element al aspectului nostru.
Apoi, am auzit deja de copii care sunt proiectați de mici să fie într-un fel sau altul. Oamenii de știință au deja tehnologia de a schimba genele unui embrion, deși este o practică în continuare controversată. Dar pe viitor, Mailund sugerează ca neimplicarea în schimbarea genelor să fie mai degrabă o chestiune neetică spre deosebire de azi, când exact o astfel de intervenție ar atrage nemulțumirea oamenilor.
“Va fi o selecție, cred că ce facem acum cu rasele de caini, vom face cu oamenii “, a spus Mailun.
“Nu poți prezice viitorul peste un milion de ani însă poți să prezici cum va fi arăta omenirea în viitorul mai apropiat. Iar pentru asta te folosești de bioinformatică prin combinarea a ceea ce este cunoscut despre variațiile genetice de acum cu modelele de schimbări demografice care vor urma”, spune dr. Jason A. Hodgson, lector.
Hodgson estimează că zona urbană și rurală vor deveni din ce în ce mai diferențiate în rândul oamenilor. “Toate migrațiile încep din zonele rurale spre orașe, astfel încât se obținne o creștere a diversității genetice în orașe și o scădere a acesteia în zonele rurale”, a spus el.
Unele grupuri se reproduc la rate mai mari, altele la rate mai mici. Populațiile din Africa, de exemplu, se extind mai rapid, astfel încât aceste gene cresc la o frecvență mai mare la nivel global al populației. Zonele cu culoarea pielii mai deschise se reproduc la rate mai mici. Prin urmare, Hodgson prezice, culoarea pielii, la nivel global, va deveni mai întunecată.
Apoi, dacă oamenii vor ajunge să colonizeze Marte, cum ar trebui să evoluăm? Cu o gravitate mai mică, mușchii corpului nostru și-ar putea schimba structura. Poate că vom avea brațe și picioare mai lungi. Într-o climă mai rece, de tip Ice-Age, am putea chiar să devenim mai păroși, ca să ne apărăm de frig, ca strămoșii noștri.
Nu știm nimic sigur, dar, desigur, variațiile genetice umane sunt în creștere. În întreaga lume există aproximativ două noi mutații pentru fiecare dintre cele 3,5 miliarde de perechi de bază din genomul uman în fiecare an, spune Hodgson. Ceea ce este destul de uimitor – și ne răspunde la întrebare. N-avem nicio șansă să prezicem cum vom arăta peste un milion de ani.