Pe măsură ce autoritățile ridică restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, saloanele de coafură și frizeriile se redeschid rând pe rând. Patronii urmăresc îndeaproape știrile pentru a da din nou drumul afacerilor. Unii sunt însă reticenți, deoarece îi paște un val de emoții: frică, dar și curiozitate. Oficialii din domeniul sănătății au avertizat că poate fi prea devreme să permită reluarea activităților neesențiale, dar proprietarii se pregătesc pentru o lume complet nouă. Nu va fi deloc ușor!
Deși nu sunt considerate esențiale în multe țări, oamenii au realizat brusc cât de mult de mult le lipsesc saloanele de coafură și frizeriile ca o sursă reconfortantă de îngrijire personală. Rețelele de socializare sunt pline de fotografii și clipuri video în care persoane de rând sau chiar vedete cu renume internațional se tund în baie sau se lasă tunse de altcineva. Au apărut chiar și tutoriale prin care să îți faci singură o tunsoare nouă, să adopți un nou look sau să-ți scurtezi părul.
Deși saloanele nu sunt neapărat locuri aglomerate, ele necesită o interacțiune intimă – cum ar putea respecta angajații distanțarea socială față de clienți? „Frizerii și coaforii trebuie doar să fie foarte creativi și să tundă de la un metru jumătate distanță”, a glumit cineva.
Ei bine, lucrurile nu sunt deloc simple. Cei care dețin saloane de coafură trebuie să ia măsuri stricte de protecție dacă vor să-și păstreze afacerile. În primul rând, trebuie să reducă volumul de angajați la minimum 50%. Nu vorbim despre concedieri, ci despre faptul că ei ar trebui să lucreze în ture, la cel puțin 2 metri unul de celălalt. Toți stiliștii vor purta halate, măști, viziere și mănuși. „Este greu să lucrezi cu o mască și o vizieră”, spune angajatul unui salon din Statele Unite, „dar e cel mai sigur așa”.
Înainte de a intra, clienții vor aștepta afară și le va fi verificată temperatura, apoi li se va oferi o mască. Obiectele pe care le pot avea asupra lor ar trebuie să se limiteze doar la un telefon și bani sau card – fără genți de mână.
În ceea ce privește serviciile, este indicat să nu se folosească uscătorul de păr pentru a evita ca aerul să circule prin încăpere, astfel se va reduce și timpul petrecut în salon. Ceea ce trebuie să mai facă saloanele de coafură este să folosească lămpi UV pentru sterilizarea locului, să șteargă des suprafețele cu soluții pe bază de clor și alcool, să folosească un nebulizator și să pună la dispoziție dezinfectant pentru angajați și clienți.