Cutremurul din ’77 a lasat urme adanci in mintea si sufletul oamenilor. Disperarea si imaginile catastrofale inca ii mai bantuie pe multi dintre cei care au trait acele clipe iar amintirile revin la fiecare zdruncinare, mai mult sau mai putin importanta, a pamantului.
Asa s-a intamplat si duminica dimineata, cand a fost resimtit un cutremur de peste 5 grade pe scara Richter. Oamenii erau gata sa iasa in strada de frica unui eveniment devastator, asemanator celui din anii ’70.
Pana aici, e in regula si de necontestat reactia lor. Totusi, printre oamenii de rand, cetateni ai Bucurestiului si nu numai, se creeaza o adevarata isterie dusa la extrem, in mod penibil.
Facebook Info – deschis 24 h din 24
Cei mai multi ar fi in stare sa posteze pe Facebook ca are loc un cutremur si abia apoi sa ia masuri de siguranta pentru propria viata, daca nu cumva ar fi prea tarziu. Un eveniment atat de fierbinte nu are cum sa lipseasca de pe pagina lor de Facebook. Ei au datoria civica de a anunta populatia, chiar cu riscul de a-si pierde viata. (Nu ca ceilalti nu ar fi simtit pe pielea lor, deja, ce se intampla.)
De fiecare data, cand are loc un astfel de eveniment, chiar si cel mai nesemnificativ, reteaua de socializare Facebook explodeaza de astfel de vesti bomba.
Watchdog-ul cutremurelor
Circula o vorba din popor, conform careia, cainii simt atunci cand urmeaza un cutremur si devind foarte agitati. Multi dintre semenii nostri se lasa pacaliti de acest “semn” si intra in panica, fara sa aiba un motiv bine intemeiat.
Chiar si asa, in lipsa unei amenintari reale, isi iau imediat masuri de siguranta. Multi recurg la cele mai cunoscute metode: se aseaza sub tocul usii sau sub o masa, se intind in cada sau pur si simplu ies sub cerul liber, in cazul celor care stau la curte.
Desi majoritatea cunoaste faptul ca scarile sunt primele care se prabusec in caz de cutremur, aceasta este cea mai frecventa greseala pe care o fac cei care locuiesc la bloc. La cel mai mic semn, unii ar fi in stare sa o ia la fuga pe scari, in speranta ca se vor salva din calea unui dezastru iminent.
Vine, cutremurul vine!
Ce e iesit din comun, e aceasta teama excesiva bazata pe presupuneri, de cele mai multe ori, sau pe vorbe din batrani. Unde mai pui si previziunile tuturor “cutremurologilor” care informeaza poporul cu televizorul. Si de aici, se creeaza o isterie generala. Exista chiar si site-uri care trateaza astfel de subiecte. Fiecare “specialist” isi da cu parerea si prezice date exacte pentru marele cutremur ce va sa vie.
Si atunci, de ce ne mai miram cand vedem astfel de reactii duse la extrem? Oamenii ajung sa creada cu tarie in tot felul de mituri si prevestiri apocaliptice, lasandu-se prada disperarii de moment sau amintirilor care declansaza panica.