Nu de putine ori vad in media cazuri de violenta domestica, in care de cele mai multe ori sunt agresate femeile. Ceea ce este ingrijorator este ca cele mai multe dintre acestea nu iau atitudine atat din cauze psihologice precum teama de cel de langa ele, cat si din cauze sociale ori morale.
Violenta in familie este un subiect destul de delicat in societatea romaneasca, existand indivizi care blameaza si acuza agresorii, ceea ce este absolut normal, dar si indivizi cu o gandire limitata care se ghideaza dupa principul: „A lovit-o pentru ca merita.” sau „In fiecare familie sunt certuri.” Da, in fiecare familie exista discutii in contradictoriu, insa in niciuna dintre ele nu ar trebui sa existe certuri care sa conduca la excese de furie si agresivitate corporala. Este inuman si „miselesc” din partea asa numitilor „barbati”. Punem intre ghilimele acest cuvant, deoarece numai barbat nu poate fi numit cel care ridica palma la sotia sa. Aceasta se intampla in toate religiile, toate culturile si cu toate ca acum va ganditi ca nu ati putea sta niciodata langa un astfel de om, este posibil sa nu identificati din prima semnele violentei domestice.
Ce implica violenta domestica?
Violenta domestica implica abuzul fizic (a fi impinsa, lovita, batuta, palmuita, violata), abuzul emotional in care sunt incluse injosirea, criticile continue, amenintarile, controlarea si monitorizarea actiunilor, cat si abuzul sexual si financiar. In abuzul sexual intra violarea sau intretinerea relatiilor sexuale motivate prin datoria de sotie, cat si degradarea sexuala si folosirea pornografiei explicite. Retinerea bunurilor, falsificarea semnaturilor si refuzarea intretinerii propriei familii sunt incluse in abuzul financiar.
De ce le e teama femeilor?
Cum spuneam, multe dintre femeile agresate nu reusesc sa se indeparteze de agresorul lor, asa numitul „sot”, din cauza fricii de posibilele consecinte. Desi vorbim despre lucruri extrem de grave, primul sentiment este rusinea, care vine odata cu intrebarea: „Ce o sa zica lumea?”, ori asta este prima mare greseala care duce la ramanerea in acel mediu daunator. Important nu este ceea ce o sa spuna lumea, ci ceea ce o sa se intample cu voi daca nu luati masuri. Veti duce o viata de calvar, ratand sansa unei vieti normale. O alta reactie a femeilor aflate in aceasta situatie este aceea de a oferi o a doua sansa, ori daca acestuia nu i-a pasat prima data cand v-a lovit, credeti-ma, nici a doua oara nu va sta pe ganduri inainte sa o faca!
Bineinteles, poate cel mai delicat motiv pentru care acestea nu iau masuri este teama de a nu suferi copiii, in cazurile in care exista. De departe cea mai buna solutie pentru copii nu este aceea de a se dezvolta intr-un mediu toxic, in care sunt nevoiti sa asculte tipetele mamei lor si insultele tatalui lor la adresa acesteia. Teama, neincrederea, rusinea, depresia, durerile de cap sau enurezisul sunt doar cateva dintre consecintele care se pot abate asupra acestor copii.
Emma Murpfhy este mamica exemplu care trage un semnal de alarma in privinta violentei domestice, dupa ce a fost agresata de sotul ei. Va lasam mai jos un video cu confesiunile acesteia care a ajuns viral, in speranta ca va va oferi mai multa incredere in ideea de schimbare.
Vezi si:
https://www.tabu.ro/semne-ca-relatia-ta-se-apropie-de-sfarsit/
https://www.tabu.ro/gelozia-si-incapacitatea-de-trai-clipa/
https://www.tabu.ro/violenta-la-feminin-sau-de-ce-nu-e-corect-expresia-sexul-slab/