Tabu
HEALTHLIFESTYLESlider

Dacă n-ai băut apă de la robinet zilele astea – fie ești cu PSD-ul, fie paranoic

Cu ce am rămas din scandalul Apa-Nova – DSP – Firea pe lângă ironiile prietenilor de pe Facebook sau din viața reală care m-au acuzat că aș fi paranoică pentru că am spus că aș avea grijă zilele astea ce fel de apă beau.

S-a spus că scandalul apei care conținea clor peste limita admisă e o făcătură politică – să atragă atenția de la bugetul PSD pentru 2019 sau în orice caz, să atragă atenția de la PSD zilele astea. Chestie care oricum nu e logică din moment ce în scandal au fost implicate două reprezentante PSD – Gabriela Firea, primarul Capitalei și ministrul Sănătății – Sorina Pintea. Care, contrar impresiei generale că ar fi avut ceva de câștigat în urma scandalului – au fost și mai înjurate de consumatorul Apa Nova. Ce-ai fă, beau câtă apă de la robinet vreau, când vreau eu, nu-mi spui tu mie ce apă să beau – fir (e)-ați ai naibii de psdiști. Între timp, după mai multe analize s-a descoperit că, în unele locuri, nivelul de clor era şi de 5 ori mai mare decât cel admis. Cifrele sunt alarmante, cea mai mare valoare înregistrată este de 2,73 mg/litru, în condiţiile în care concentraţia maximă admisă este de 0,5 mg/litru. Ceea ce nu te omoară, sigur. Dar într-un oraș ca Bucureștiul unde e plin de oameni care urlă că au alergii la alune de pădure, ficuși și gel de cactus (doar câteva dintre exemple) – și se supără dacă te miri – cumva, tuturor li s-a părut interesant să ironizeze un mesaj prin care se transmitea ca oamenii să aibă grijă cu apa care conține clor căci poate să provoace persoanelor care au alergii, suferă de astm, de anumite boli rare un discomfort și agravarea simptomelor. Oau, super amuzant, chiar așa, să râdem.

Și mai amuzant e cum consumatorul din toate sectoarele Bucureștiului (deși avertizarea era doar pentru Sectoarele 5 și 6) a început să explice cât de conștiincios bea el apă de la robinet de când s-a născut. Ceea ce-i convine și firmei Apa Nova căci mulți dintre consumatori chiar au prins monopolul acesteia încă de când s-au născut și cam tot de atunci, în unele părți din București,  Apa Nova n-a mai făcut investiții în infrastructură. În schimb a trecut printr-un scandal local în 2015 atunci când DNA susțines că Apa Nova a mărit substanțial tarifele la apa și canal prin șpagă ceea ce i-a crescut cifra de afaceri a firmei cu circa 173 de milioane de lei într-un singur an. Apoi, în 2017, Veolia s-a aflat în centrul unui scandal uriaș de corupție în România, după ce filiala sa locală, compania de apă și canalizare Apa Nova, a fost acuzată de mituirea autorităților locale pentru aprobarea unor prețuri mai mari pentru serviciile sale, informa euractiv.com. Euractiv.com scria că mai mulți angajați ai municipalității au fost acuzați de trafic de influență. Astfel, între anii 2008 și 2015 au primit mită pentru a obține în mod repetat creșteri ale tarifelor pentru Apa Nova, un contract de construire și operare a unei unități de epurare a apelor în apropierea Bucureștiului, finanțat din fonduri comunitare, iar altul pentru refacerea fântânilor arteziene în oras. De asemenea, sursa citată precizează că tarifele mari pentru serviciile de apă potabilă și canalizare pentru Apa Nova au avut ca rezultat o creștere a veniturilor din vânzările companiei de la aproape 500 de milioane de lei în 2011 (118 milioane euro) până la 667 milioane RON în 2012 și o creștere a profitului net de la 85,7 milioane RON (20,6 milioane EUR) la 118 milioane de lei (26,5 milioane EUR) în aceeași perioadă. Și, ce a făcut după scandal Apa Nova? Păi a anunțat în 2018 că va mări tarifele ca urmare a, printre altele a “creșterii salariului minim pe economie”. Wow, deci tot din cauza PSD-ului. Însă, așa cum spuneam, Apa Nova nu minte și nu e în stare să-și păcălească consumatorii, suntem noi (unii dintre noi) paranoici și ținem cu PSD-ul, de asta nu bem apă de la robinet când DSP, ANPC sau MInisterul Sănătății dă avertismente. Că de asta n-am mai cumpărat nici gheață de la anumite firme anul trecut, gheață făcută din apa de la Apa Nova și descoperită ulterior ca având bacterii care pot proveni din fose sau fecalele animalelor, cum arătau testele de laborator făcute la cererea ANPC. În unele cazuri, numărul de germeni depistați a fost și de 12 ori mai mare decât cel permis. Producătorii cuburilor de gheață susțineau, repet, că se alimentează de la rețeaua publică. Apa Nova a dat însă asigurări că apa distribuită în Capitală este potabilă. Și atunci.

Dar așa cum spuneam, noi, ăștia mai paranoici (mai ales cei care locuim în sectoarele 5 și 6) care n-am băut apă de la robinet zilele astea în urma unui avertisment oficial al DSP-ului de fapt vrem să câștige PSD alegerile și de asta. În orice caz, celor care vor să bea în continuare apă care conține clor peste limitele normale să știți că Apa Nova v-a pus la dispoziție pe site-ul oficial diverse sfaturi: Răcirea apei diminuează gustul. O puteţi servi şi cu cuburi de gheaţă. Câteva picături de lămâie sau o frunză de mentă vor face ca gustul de clor sa dispară, iar noile arome pot fi chiar plăcute. Cu plăcere!

P.S. Ca idee, să știți de ce niciodată n-am să am mai multă încredere în Apa Nova decât într-o instituție a statului – în 2015 procurorii DNA care instrumentau dosarul de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă în care apare numele companiei Apa Nova Bucureşti susţin că, pe lângă “serviciul de securitate” intern care funcţiona la nivelul Apa Nova Bucureşti, format din foşti lucrători ai unor servicii de informaţii, compania a încheiat, de asemenea, un contract cu o firmă privată, care avea sarcina de a-i monitoriza pe angajaţii companiei pentru a se asigura că aceştia nu divulgă date “despre activitatea ilicită a agentului economic”.

ARTICOLE SIMILARE

Poza cu Ionut sfasiat de caini a aparut pe Facebook!

Coronavirus: de ce oamenii iau tot mai multe boli grave de la animale

Andreea Damian

Ce exerciții să faci pentru a nu-ți pierde memoria în era digitală

realitatea

Billie Marten: depresia m-a făcut să compun cel mai fericit cântec pop

realitatea

Suma pe care a obținut-o Ed Sheeran pentru acuzațiile de plagiat

Andreea Damian

Cât costă o zi în Mamaia, ”perla litoralului românesc”

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu