Într-un comunicat de presă publicat de Academia Națională de Medicină din Franța, medicii avertizează asupra potențialelor pericole ale aplicării lacului semipermanent.
În ultimii ani, industria unghiilor a cunoscut o creștere extraordinară. În câteva cifre: piața internațională a unghiilor a înregistrat o creștere de 9,5%, adică o valoare estimată la 13 miliarde de euro în 2024, îngrijirea unghiilor reprezintă 15% din piața de estetică și afectează astăzi toate vârstele de la 17 la 90 de ani.
Printre cele mai solicitate servicii, oja semipermanentă. De ce un asemenea succes? Acest gel acrilic rezistă (aproape) la orice și durează între 2 și 3 săptămâni. Avantaje considerabile față de oja convențională sau unghiile false. Problema ? Pentru ca magia să funcționeze, este necesar să folosiți o lampă UV pentru a usca și fixa fiecare dintre cele patru straturi de lac aplicate.
Un instrument care, potrivit medicilor, „emite raze UV de tip A (UVA) care pătrund adânc în piele și sunt cunoscute că favorizează îmbătrânirea, dar mai ales dezvoltarea cancerelor de piele”. Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a clasificat razele UVA drept cancerigen din grupa 1. Pentru a merge mai departe, Academia Națională de Medicină a identificat mai multe tipuri de efecte secundare induse de lacurile semipermanente.
Printre ele, reacții alergice ale pielii, leziuni mecanice ale unghiilor și trei cazuri de cancer de piele. Trebuie remarcat faptul că, deși efectul cumulativ al expunerii la UVA reprezintă un risc major, acesta poate fi agravat de diverse alte probleme.
Pentru a limita riscurile, medicii au publicat într-un comunicat de presă anumite recomandări. Aplicați protecție solară cu protecție UVA cu aproximativ 20 de minute înainte de a expune mâinile la lămpi UV. Experții solicită, de asemenea, o mare vigilență atunci când se cumpără lămpi UV de pe Internet pentru o manichiură acasă. În cele din urmă, pentru cei care ar dori să limiteze sau să oprească aplicarea lacului semipermanent, există multe alternative, cum ar fi lacurile de presare pe unghii sau lacul pudră, mai bine cunoscut sub numele de „pudră de scufundare”, care nu necesită utilizarea unei lămpi UV.
Sursa: Tabu.RO