Definiti ca “protuberanţe bulbare din grăsime care atârnă graţios de pieptul femeilor”, sanii au fost dintotdeauna un punct de atractie pentru barbati.
Larry Young, profesor de psihiatrie la Universitatea Emory, este de părere că în procesul de evoluţie umană, un vechi circuit neuronal care a evoluat iniţial pentru a întări relaţia dintre mamă şi copil, în timpul alăptării la sân, a ajuns să fie folosit şi pentru a întări legăturile din cadrul cuplurilor. Rezultatul este că bărbaţii, la fel ca şi bebeluşii, adoră sânii.
Atunci când sfârcurile unei femei sunt stimulate, în timp ce alăptează, oxitocina, cunoscută şi drept “drogul iubirii”, îi invadează creierul, ajutând-o să-şi concentreze întreaga atenţie asupra copilului. Însă cele mai noi studii indică faptul că acest circuit neuronal nu este rezervat în exclusivitate copiilor.
Aceste studii au demonstrat că stimularea sfârcurilor are efectul de a creşte excitarea sexuală pentru marea majoritate a femeilor, activând aceleaşi zone ale creierului ca şi în cazul stimulării vaginale sau clitoridiene. Atunci când un partener sexual atinge sau masează sânii unei femei, explică Young, acest lucru declanşează eliberarea de oxitocină în creierul femeii, la fel ca atunci când aceasta alăptează. Însă în acest caz oxitocina fixează atenţia femeii asupra partenerului său sexual, întărindu-i dorinţa de a face sex cu acesta.
Cu alte cuvinte, bărbaţii pot să devină mai dezirabili pentru femei dacă le stimulează sânii în timpul preludiului amoros şi a actului sexual. Într-un anumit fel se poate spune că evoluţia i-a făcut pe bărbaţi să se îndrăgostească de sâni pentru a le pregăti pe femei pentru reproducere.