Expertii în sănătate atrag atenția că rolurile pe care femeile le dețin în societate – medici, asistente, farmaciste – le fac mai vulnerabile în fața amenințării coronavirusului.
Pe măsură ce coronavirusul câștigă teren în toată lumea, schimbându-ne stilul de viață, izolându-ne, anulând evenimente, activitatea companiilor și instituțiilor, câțiva experți în sănătate atrag atenția că femeile înfruntă un risc mai mare. Rolurile sociale tipice pe care femeile și bărbații le îndeplinesc de obicei îi expun în mod diferit la pericolul de a se îmbolnăvi de COVID-19. Astfel, pozițiile sociale ale bărbaților și femeilor pot influența unde își petrec aceștia timpul și agenții infecțiosi cu care intră în contact, precum și natura expunerii, frecvența și intensitatea, arată un raport din 2007 al ONU. Cu alte cuvinte, rolurile pe care femeile le îndeplinesc în societate le pot pune în relație directă cu virusul. Însă unele studii ale cazurilor de coronavirus din China arată că bărbații au o rată de deces mai mare.
Majoritatea femeilor lucrează în sectorul medical
În întreaga lume, majoritatea femeilor lucrează în sectorul medical. Circa 70% din personalul sanitar, potrivit unor estimări, iar multe sunt asistente, luptând în prima linie a războiului cu coronavirusul. În provincia chineză Hubei, acolo unde a început epidemia de coronavirus, aproape 90% din angajații sistemului medical sunt femei. Iar în SUA, 78% sunt femei. „Nivelurile de expunere ale femeilor sunt mai mari decât ale bărbaților pentru că ele sunt mult mai implicate în îngrijirea pacienților. Ele iau sânge și colectează eșantioane”, spune Dr. Celine Gounder, specialist epidemiolog.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, din cele peste 8.000 de cazuri de SARS înregistrate în lume la începutul anilor 2000, mai mult de jumătate au fost femei, iar 21% din cazuri au fost angajate din sistemul medical. Femeile din toată lumea au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de coronavirus dacă cineva din familie este infectat, adaugă Gounder. Și pentru că ele se ocupă de creșterea copiilor, când școlile sunt închise, riscul se mută acasă. Datele din China arată că boala se răspândește mai ușor între membrii familiei. Aceeași situație s-a înregistrat și în cazurile de Ebola din Africa, între 1976 și 2014. „Rata de transmitere a bolii a fost mai mare în azile și centre de îngrijire decât în spitale”, este concluzia unei cercetări din 2017. Deși nu există dovezi ale unei vulnerabilități în fața Ebola, s-au înregistrat mai multe cazuri în randul femeilor decât al bărbaților.
Riscurile femeilor însărcinate
Femeile însărcinate se confruntă cu o serie de provocări cu totul diferite – în special stresul de a nu ști exact cum coronavirusul ar putea afecta copilul lor. Până în prezent, singurele informații pe care le avem, bazate pe cercetări preliminare, sunt că virusul nu se transmite de la o mamă la făt. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor atrage atenția asupra faptului că a observat un avort spontan și naștere la femeile însărcinate infectate cu alte coronavirusuri precum SARS și MERS, dar din nou, nu este clar de ce.
Femeile pot fi mai afectate negativ și din punct de vedere economic. Multe lucrează în regim part-time, iar aceste slujbe sunt primele la care angajatorii renunță când se confruntă cu o criză. Iar după ce își pierd serviciul și stau acasă, își găsesc mai greu de muncă după trecerea crizei, araă Dr. Julia Smith, cercetatoare în politici de sănătate la Universitatea Simon Fraser.
Anumite politici speciale, cum ar fi concediul medical plătit și accesul la servicii de sănătate accesibile ar contribui la reducerea impactului coronavirusului asupra femeilor, inclusiv în Statele Unite, nu doar în țările sărace. Guvernele ar trebui să le ofere resurse de bază, inclusiv echipament de protecție sau produse de strictă necesitate, precum absorbantele, pe care multe femei din China nu le-au putut procura, scrie The New York Post. Deocamdată, aceste măsuri încă sunt tratate superficial, iar guvernele sunt nepregătite pentru criza provocată de răspândirea coronavirusului, punctează Smith. „Diferențele de gen au fost ignorate”, conchide ea.