Femeile sunt cele care solicită divorțul, în 69% din cazuri. În ciuda suferinței, a presiunii economice, ele nu mai ezită să-și anuleze căsnicia pentru o viață mai bună. Despărțirea este dureroasă, dar femeile consideră că mai merită o șansă.
În timp ce bărbații au avut monopolul asupra deciziei de divorț în urmă cu câteva decenii, acum femeile sunt cele care intentează divorțul. Când o femeie cere separarea de partenerul ei, decizia este legată de maturitatea ei, de iluzia ei dezamăgită de a observa că nu există armonie în cuplu. Cu alte cuvinte, nu mai vede magie.
Problema custodiei copilului condiționează în cele din urmă procedurile de divorț. Femeile sunt extrem de minoritare și, atunci când iau inițiativa pentru o separare, se datorează faptului că provin din medii foarte înalte.
Se schimbă rolul social
Femeile care cer divorțul nu au luat-o razna, pur și simplu „achizițiile“ feminismului se văd în comportamentul mamelor și nepoatelor celor care au luptat pentru egalitate. Femeile de azi inițiază divorțul pentru că ele nu mai stau, ca mamele și bunicele lor, în căsnicii disfuncționale, care nu le fac fericite.
Femeile de azi își asumă uneori greaua misiune a parenting-ului de una singură și refuză stresul unei căsnicii care nu le împlinește. Femeile de azi sunt mai voluntare și mai puternice decât predecesoarele lor din acest punct de vedere.
Odată cu avansul feminismului, odată cu cele care au demonstrat că pot fi independente financiar și că pot chiar să susțină material copiii, bărbații s-au trezit fără rolul lor principal, acela de furnizor de resurse pentru familie, potrivit studiilor.