Tabu
CULTURE

De ce mancam si cand nu ne este foame?

Vin sarbatorile si o data cu ele zilele in care tot ce vom face va fi sa mancam si iar sa mancam. Asa ca poate ar fi bine sa stim si ce ne face sa manacam in momente cand poate nici nu ne este foame.

1. Momentul zilei. Daca suntem obisnuiti sa mancam la anumite ore, chiar daca nu ne este foame, vom manca. “O parte din motivele pentru care ne este foame la pranz este acela ca asa am obisnuit sa mancam in ultimele 100 de zile”, spune Randy Seeley, profesor la psihiatrie la Univeristatea din Cincinnati.

2. Imaginea mancarii. Mai multe analize au aratat ca reactiile creierului oamenilor care vad fotografii ale mancarurilor care le plac si care nu le plac sunt foarte diferite. “Corpul anticipeaza momentul in care mancarea va patrunde in sistem”, Seely a concluzionat. Asa se explica si de ce ne lasa gura apa atunci cand vedem o prajitura.

3. Varietatea. Chiar si dupa ce am mancat destul de mult, inca mai putem incerca si desertul pentru ca nevoia de dulce nu a fost inca satisfacuta. Ann Gaba, dietetician la Spitalul Presbiterian din New York, spune ca este suficient sa adaugam cateva bucatele de fructe in timpul mesei pentru a scapa de nevoia de a manca ceva dulce.

4. Mirosul. Este o alta modalitate (pe langa vaz) prin care corpul nostru devine constient ca se afla in vecinatatea mancarii. Imediat ce am simtit mirosul unei mancari care ne place, deja ni se induce si starea de foame. “Mirosul si vazul activeaza apetitul”, spune Sharron Dalton, profesor nutritionist la Universitatea din New York.

5. Alcoolul. Inca nu a fost demonstrat stiintific ca acesta stimuleaza foamea, dar prea multa bere, vin sau lichior pot sa incetoseze judecata si sa ne determine sa mancam in continuu.

6. Temperatura. Cu cat este mai frig, cu atat simtim sa mancam mai mult, motiv pentru care unele restaurante lasa in mod intentionat temperatura mai scazuta in local. “Cand mancam, temperatura corpului nostru creste. Caldura este semnalul de satietate”, spune David Ludwig, profesor la Harvard.

7. Carbohidratii rafinati. Dupa o masa bogata in carbohidrati rafinati (precum pastele) corpul resimte foarte repede nevoia de a manca. Acest gen de mancaruri determina nivelul zaharului din sange sa scada, asa ca vom manca din nou pentru a-l restabili.

Afi deci bine sa tinem cont de aceste indicatii nu numai in perioada sarbatorilor, dar si in general. Pentru ca a manca prea mult nu este doar o modalitate de a castiga kilograme dar si una de a ingreuna mobilitatea corporala.

ARTICOLE SIMILARE

George R.R. Martin pregătește o surpriză pentru fanii „Game of Thrones”

Andreea Damian

Teatru, dans şi muzică în #cartier | Departe de centru, Aproape de oameni

Andreea Damian

UNTOLD 2025. Când are loc a zecea ediție și ce pregătesc organizatorii pentru ediția aniversară a festivalului

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 7 martie

realitatea

Grevă în Noaptea Muzeelor. Angajații nu vor să lucreze în afara programului

Andreea Damian

Timothée Chalamet în pielea lui Bob Dylan: proiect suspendat din cauza pandemiei

Ciocîrlan

Scrie un comentariu