Ridicarea din pat dimineața poate fi complicată, cu atât mai mult când temperaturile de afară scad. Explicații.
Dacă cele 365 de treziri ale anului sunt dificile, este clar că sunt cu atât mai mult atunci când se instalează toamna, apoi iarna. Ce se întâmplă în interiorul corpului nostru?
O stare de substimulare
„Când lumina și temperatura scad, avem tendința să dormim puțin mai mult, să mâncăm mai mult și să ne dorim să ne calzim”, spune Olivier Pallanca, medic psihiatru și neurofiziolog, specialist în patologii ale somnului. Schimbarea anotimpului, și mai ales sfârșitul zilelor lungi și însorite de vară, modifică ritmul biologic.
Pentru unii oameni, trecerea de la vară la toamnă și „modificările ciclurilor lumină-întuneric” nu sunt lipsite de consecințe asupra ritmului vieții și asupra moralului. Este suficient să locuiești într-un apartament oarecum întunecat, să stai în birouri luminate cu lumini artificiale și să pleci de la muncă după lăsarea întunericului pentru a „menține corpul într-o stare de substimulare”, avertizează Olivier Pallanca. În această perioadă a anului, toate elementele sunt propice „depresiei sezoniere legate de stigmate de hibernare”, adaugă medicul.
Cum să deschizi ochii prima dată când te trezești?
Pentru a facilita trezirea, psihiatrul recomandă trei remedii simple. „Idealul este terapia cu lumină. Ne permite să recreăm, dimineața, condițiile care ne stimulează vara”. Pentru a însoți lampa de fototerapie instalată pe noptieră, Olivier Pallanca recomandă „să te apuci destul de repede”, pentru a evita adormirea. În fine, să nu uităm să dormim într-o cameră în care nu este prea frig „poate fi agresiv de îndată ce te trezești, ceea ce nu ajută să te ridici din pat”, conchide medicul.