Foamea poate fi un semn excelent că metabolismul este pornit și corpul tău funcționează așa cum ar trebui. Cu toate acestea, deși este natural, foamea nu ar trebui să fie singurul semn că este timpul să începeți să mănânci. Dacă mănânci doar atunci când ai foarte puțin combustibil, consecințele pot fi cumplite.
Există câteva motive pentru care foamea ne poate încurca serios obiceiurile noastre alimentare.
Foamea duce la supraalimentare. Oamenii care sar peste mese sau mănâncă neregulat deseori mănâncă prea mult pentru a compensa mâncarea pe care o doreau. Corpul uman are nevoie de mâncare la fiecare 3-4 ore pentru a evita încetinirea metabolismului, scăderea energiei și poftele. Cu cât rămâneți mai mult timp fără alimente, cu atât mai repede scade nivelul zahărului din sânge.
Foamea nu te ajută să slăbești. Mulți oameni cred că, dacă fac greva foamei, slăbesc. Dar, în realitate, nu este așa. Consumul de prea puține calorii declanșează un mod de urgență în corp, determinând stocarea de grăsimi și arderea a și mai puține calorii. Corpul tău crede că trebuie să se salveze și să păstreze caloriile pentru viitor.
Este mai puțin probabil să faci alegeri sănătoase. După cum spunea o reclamă, „Nu ești tu când ți-e foame”, când îți este foame, este mai probabil să consumi ceva nesănătos decât o gustare mai consistentă. Când scade nivelul zahărului din sânge, oamenii trec prin schimbări emoționale.
Foamea dăunează sănătății tale. Impactul foamei asupra corpului, pe termen lung, poate fi devastator, de la afectarea sănătății mintale la creșterea riscului de boli cronice. Și dacă ți se întâmplă să îți fie foame, adesea e neplăcut. Unele dintre simptomele care însoțesc foamea sunt:
- dificultate de concentrare
- slăbiciune
- ameţeală
- greață și vărsături
- iritabilitate
- durere de cap
- dureri de stomac
- probleme de somn