După cum știm, soarele este bun pentru moralul nostru, dar poate fi foarte dăunător pentru piele dacă nu ne protejăm corespunzător de razele sale UV! Este esențial să aplicați protecție solară înainte de expunere și nu orice produs.
Înainte de a aplica protecție solară, verificați întotdeauna data de expirare de pe tub. Potrivit unui nou studiu, publicat în revista americană Chemical Research in Toxicology, aceste protecții solare devin cancerigene după un an.
Pentru a ajunge la astfel de concluzii, cercetătorii de la CNRS și de la Universitatea din Sorbona au cercetat zece creme de zi și de soare utilizate frecvent în Franța, de la cele mai populare mărci. Oamenii de știință au descoperit că după un an, octocrilina, un filtru de protecție solară utilizat în cosmetică, s-a transformat în benzofenonă.
Acest ingredient este clasificat drept cancerigen de Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului din cadrul OMS, fiind un perturbator endocrin absorbit prin piele. „Când este pe piele, benzofenona poate induce dermatită și poate provoca cancer, în special la nivelul ficatului”, explică Didier Stien, unul dintre autorii studiului. Oamenii de știință speră astfel să alerteze producătorii și consumatorii cu privire la prezența acestui perturbator endocrin.
Abia v-ați început protecția solară vara trecută și ați vrut să o terminați anul acesta? Aveți grijă, acest obicei ar putea fi cancerigen.