Am început să mergem mai repede decât ne-au obișnuit vreodată părinții sau bunicii, potrivit unui studiu. Parcurgem 20 de metri pe jos cu o secundă mai puțin decât acum 10 ani. Și chiar dacă mersul este în general considerat a fi sănătos, poate spune multe despre starea mentală a unei persoane.
În ciuda faptului că mersul și un stil de viață activ sunt benefice pentru sănătatea noastră, există totuși câteva efecte secundare. O echipă de cercetători a analizat viteza de mișcare a oamenilor din 32 de țări și au ajuns la concluzia că viața modernă ne împinge să trăim pe repede înainte și să fim grăbiți. S-ar putea să fie foarte stresant și poate avea chiar efecte negative asupra inimii noastre, spun specialiștii.
Un experiment interesant a fost realizat de profesorul Richard Wiseman. Echipa sa adunat 35 de femei și 35 de bărbați și a cronometrat cât le ia să meargă pe un trotuar ținând un telefon mobil și cărând sacoșe de cumpărături. Concluzia este că atunci când grăbești o persoană, aceasta nu mai are grijă de ea însăși. Este posibil ca aceasta să nu observe ce se întâmplă în jurul ei. Și dacă cineva ocupat cu cumpărăturile și care vorbește la telefon nu vă răspunde pe stradă, nu vă îngrijorați. Nu se preface că nu vă aude, pur și simplu e copleșită.
Există câteva semne care ar trebuie să vă spună să o lăsați mai moale și să vă relaxați mai mult pentru propria fericire, potrivit Wiseman:
- S-ar putea să vorbești prea repede
- Ai impresia că te grăbești ca să ajungi undeva
- Ești prima persoană care își termină masa
- Te simți frustrat când ești blocat în spatele altora în timp ce mergi pe o stradă
- Devii nervos dacă ai stat aproape o oră fără să faci nimic
- Pleci din restaurante sau magazine după foarte puțin timp petrecut acolo
Ești multitasking
Nu este nimic rău în ceea ce privește multitasking-ul, dar psihologii spun că atunci când această calitate devine cronică, nu duce întotdeauna la cele mai bune rezultate. Pur și simplu te supraîncărci cu lucruri de făcut și poți greși. Îți stabilești niste termene și apoi te grăbești. Drept urmare, mergi mai repede și vorbești mai repede. Impactul emoțional al acestui stres ar putea fi uriaș, provocând dezamăgire și tristețe.
Dacă ai observat că te supraîncarci cu multe sarcini simultan, experții sugerează câteva tehnici care te pot ajuta să te relaxezi.
- Creează-ți un obicei de a pleca mai devreme, dacă te simți prea stresat când întârzii.
- Prioritizează-ți sarcinile.
- Limitează timpul petrecut pe telefon.