Tabu
HEALTH

De ce persoanele care cântă pot răspândi mai greu noul coronavirus

Cântatul nu produce în mod substanțial mai multe particule decât vorbitul pe un ton similar, sugerează un studiu. Dar totul depinde de cât de tare cântă o persoană, spun experții, citați de BBC.

Proiectul, numit Perform, a analizat cantitatea de aerosoli și picăturile generate de interpreți. Descoperirile ar putea avea implicații pentru spectacolele live, desfășurate în interior, care au fost reluate în Marea Britanie săptămâna aceasta.

Aerosolii sunt particule minuscule care sunt expirate din corp și plutesc în aer. Există dovezi că coronavirusul poate fi răspândit prin aceste particule, precum și prin picături care cad pe suprafețe și apoi sunt atinse.

Douăzeci și cinci de interpreți profesioniști de diferite genuri, etnii, vârste și medii – teatru muzical, operă, gospel, jazz și pop – au luat parte la studiul condus de oamenii de știință de la Universitatea din Bristol. Ei au realizat individual o serie de exerciții, printre care să cânte La mulți ani și să vorbească în diferite locații și cu diferite tonalități, într-o sală de operație unde nu erau prezenți alți aerosoli.

Acest lucru le-a permis cercetătorilor să analizeze aerosolii produși de sunete specifice. Ei au descoperit că volumul vocii a avut cel mai mare impact asupra cantității de aerosoli produși. De exemplu, a existat o oarecare diferență – deși nu foarte substanțială – între a vorbi și a cânta la un nivel similar. În timp ce cântatul sau strigătul la cel mai puternic nivel ar putea genera de 30 de ori mai mulți aerosoli.

Ventilarea ar putea avea, de asemenea, un efect asupra modului în care se acumulează aerosolii. Cu cât este mai mare locul și cu atât mai multă ventilație ar putea afecta cât de concentrate sunt volumele.

ARTICOLE SIMILARE

Obiceiuri zilnice care pot face deodorantul mai puțin eficient

Andreea Damian

Hantavirus | Ce este, cum se transmite și ce simptome apar

Andreea Damian

Un fruct tropical ar putea fi noua „armă” împotriva Covid-19

Tabu Tabu

Ce este „sindromul feței goale” și cum ne afectează sănătatea

Andreea Damian

Cele mai sărace țări care se confruntă simultan și cu obezitatea și cu malnutriția

Andreea Damian

Afecțiunile medicale care pot fi tratate cu flori de liliac

Andreea Damian

Scrie un comentariu