„Timpul parcă zboară cu viteza luminii!” Este o vorbă pe care o auzim adesea, mai ales în timpul verii. Dar este doar o impresie sau realitate?
Ai impresia că Revelionul bate la ușî, când este abia luna august. Un sentiment pe care mulți îl împărtășesc fără să înțeleagă cu adevărat de ce timpul zboară atât de repede. Marie Sebbag, neuropsiholog, explică fenomenul pentru Madame Figaro.
O chestiune de rutină
Nu, vara nu a trecut prea repede, deși așa simți. Timpul este imuabil, relația noastră cu acesta evoluează în funcție de contextul în care ne aflăm. „Sentimentul că timpul trece odată cu anii este legat de faptul că trăim automat. Când suntem într-o rutină, într-un context care ne este familiar, creierul activează rețelele pe care le cunoaște, ceea ce necesită mai puțină energie”, explică Marie Sebbag. Anumite zone ale creierului sunt implicate în percepția noastră asupra timpului, dar avem nevoie de mai puțină atenție atunci când acțiunea este familiară. Acesta este motivul pentru care oamenii cu viață cotidiană repetitivă au senzația că timpul zboară foarte repede fără să vadă cu adevărat că zilele trec.
Dimpotrivă, atunci când rupem rutina, avem impresia că timpul devine mai lent. „Acest lucru se datorează faptului că creierul înregistrează date noi și durează mai mult timp pentru procesarea și stocarea informațiilor”, explică expertul. Motiv pentru care copiii simt întotdeauna că timpul se întinde. „Când ești mic, orice sarcină este necunoscută și necesită circuite neuronale noi. Cu cât crescem, cu atât mai puțină noutate există în viața noastră și asta dă impresia că timpul trece mai repede”, precizează neuropsihologul.
Starea sufletească implicată
Percepția spațiului temporal este, de asemenea, corelată cu starea sufletească, precum și cu activitățile pe care le desfășurăm. Totul depinde de încărcătura emoțională pe care o punem în sarcina în cauză. „Când te simți confortabil, folosești mai puține resurse energetice. Este mai automat pentru noi, iar zonele creierului în cauză funcționează mai fluid”, spune Marie Sebbag. De aceea, când facem o activitate care ne place, timpul pare să treacă mai repede.
„Percepția timpului implică memorie pe termen scurt și lung. Comparăm momentul în care trăim cu unul mai îndepărtat. Iar această confruntare ne face conștienți de ceea ce facem”, informează Marie Sebbag. Ceea ce dă impresia unui timp care se prelungește. În timp ce atunci când nu acordăm atenție spațiului temporal, ni se pare că timpul trece mai repede.