Aproximativ 564 de persoane au fost în spațiu până în prezent, 65 dintre ele fiind femei. Valentina Tereșkova, o cosmonaută din Rusia, este prima femeie care a zburat în spațiul cosmic, la 16 iunie 1963.
NASA a avut nevoie de 20 de ani pentru a trimite în spațiu o femeie. În 1983, Sally Ride a devenit a treia femeie și prima americancă care a intrat în spațiul cosmic. Înainte de călătoria în spațiu, ea a fost întrebată de jurnaliști dacă și-a luat machiajul cu ea și dacă a plâns când au apărut defecțiuni în simulatorul de zbor.
Vineri, 18 octombrie, NASA a trimis în misiune primul echipaj spaţial exclusiv feminin. Misiunea a fost efectuată de astronautele Christina Koch și Jessica Meir. Ele au trebuit să înlocuiască un sistem de control al bateriilor care s-a defectat la sfârșitul săptămânii trecute. În luna martie, oficialii NASA au anulat ceea ce ar fi trebuit să fie o misiune premieră, după ce și-au dat seama că nu au decât un singur costum de dimensiuni potrivite. La misiune trebuia să participe Christina Koch și Anne McClain, care a fost înlocuită de un coleg. După acest eșec, NASA a fost acuzată de sexism.
În ultimul deceniu, dr. Varsha Jain a lucrat ca ginecolog spațial. Ea face cercetări alături de NASA în domeniul sănătății femeilor în spațiu. Aceasta a oferit explicat pe scurt de ce spațiul afectează diferit femeile și bărbații.
Cum rezolvă femeile astronaut problema menstruației
Când americanii au trimis-o pe Sally Ride în spațiu, întrebările pe care specialiștii NASA și le-au pus au fost despre ce se va întâmpla cu ea la menstruație și cum va gestiona această problemă. „Să considerăm că aceasta nu este o problemă până când devine o problemă”, au spus la vremea respectivă austronautele. „Călătoria în spațiu este ca o excursie cu cortul și inginerii au trebuit să planifice altfel lucrurile”, a declarat dr. Varsha Jain. Pentru că era o lume dominată de bărbați, cifrele despre care credeau că au nevoie a fost de 100 sau 200 de tampoane pentru o săptămână. În scurt timp au ajuns la concluzia că nu erau nevoie de atât de multe. Majoritatea astronautelor folosesc acum pilula contraceptivă pentru a-și opri menstruația și este în regulă pentru ele să facă asta, deoarece sunt femei sănătoase.
De ce toaletele din spațiu sunt uneori o provocare pentru femei?
Există două toalete pe Stația Spațială Internațională, spune Jain. În spațiu, urina nu este irosită, este reciclată și din ea se extrage apa potabilă. Lichidul menstrual este considerat un material solid și niciuna dintre toaletele de pe stația spațială nu poate diferenția solidul de lichid, de aceea apa din el este pierdută și nu este reciclată. Există, de asemenea, limitări cu privire la modul de utilizare a apei pentru spălare, așadar cam greu igiena în timpul menstruației.
Călătoria în spațiu afectează capacitatea astronautelor de a avea copii?
Nu există nicio dovadă că misiunile în soațiu afectează capacitatea unei femei de a avea copii. Există astronauți bărbați și femei care au avut copii după misiunile spațiale. Deși, e posibil ca acestea să aibă deja copii când pleacă în spațiu, pentru că astronauții au în mediu 38 de ani în timpul primei misiuni. Se știe că astronauții sunt expuși riscului de radiații în spațiu și nu există informații suficiente despre modul în care acest lucru ar afecta fertilitatea femeilor. Calitatea spermatozoizilor și a numărului de spermatozoizi scade după călătoria în spațiu, dar sperma se regenerează înapoi pe Pământ, deci nu se cunosc daune pe termen lung. Femeile se nasc cu toate ovulele de care au nevoie pentru toată viața, astfel încât NASA susține astronauții de sex feminin care își îngheață ovule înainte de misiune.
Dr Varsha Jain este unul dintre primii doctori care și-au concentrat cercetările pe sănătatea femei în spațiu. În prezent, ea face parte dintr-un program de doctorat la Universitatea din Edinburgh, scrie BBC.