Tabu
HEALTHSlider

De ce suntem cu toții dependenți de vreme?

A vorbi despre ploaie și strălucirea soarelui a devenit un sport național. Și chiar mai mult atunci când vremea își cam face de cap, cum este în această perioadă.Ce înseamnă această meteomanie de fapt?

O obsesie colectivă

Totul ne îndeamnă să discutăm despre nori și ploaie! Rubrica meteo care urmează întotdeauna după buletinul de știri bate recordul de audiență. Pentru cei care nu doresc să afle vremea de la televizor, au apărut stații meteorologice individuale, dispozitive tehnologice care vă permit să jucați rolul meteorologului. Dar vremea schimbătoare dă formă obsesiei noastre. Într-un singur clic, știm, minut cu minut, prognoza meteo.

Stăpânim viitorul

În timp ce vremea este cel mai incontrolabil lucru din viața noastră, consultarea ei paradoxal ne dă o impresie de atotputernicie: știm dacă să rezervăm un loc pe terasă sau în interior pentru prânz; evităm să purtăm sandalele noastre de designer într-o zi furtunoasă; alegem unde să petrecem un weekend la soare. Psihiatrul și psihanalistul Samuel Lepastier preferă să vorbească mai degrabă despre „deținere” decât „control”. „Consultând prognoza meteo, nu încercăm să influențăm vremea, ci să nu suferim de pe urma sa. Important este să nu fii surprins, nu să te simți pasiv în fața inevitabilului. Există dorința de a ne depăși limitele.”, spune expertul, potrivit Femme Actuelle.

Mai mult decât atât, în fața crizei, consultarea prognozei meteo oferă iluzia de a controla un viitor care ni se pare incert. De parcă am citi în oracole. „Chiar dacă nu sunt sută la sută sigure, prognozele meteo se dovedesc a fi mult mai fiabile decât prognozele economice și sociale”, continuă psihanalistul. Relevanța lor ne dă speranța că, în alte domenii ale vieții noastre (muncă, sentimente, sănătate), vom putea aplica metode similare pentru a păstra controlul situațiilor care ne scapă adesea de sub control.

Conectarea cu ceilalți

Vremea este ceva ce toți împărtășesc. Cu toții suntem egali în fața ei. Fie că este soare, fie că plouă, ea este la fel și pentru antreprenor sau pentru șomeri, adolescenți sau bătrâni.

„Dacă smartphone-ul este un mod de a nu fi niciodată singur, aplicația meteo de pe mobilul nostru crește de zece ori această impresie”, continuă Samuel Lepastier. Avem întreaga lume la doar un clic distanță. Atât local, cât și global. Este un imens edificiu narcisist! Acest lucru ne dă senzația de a face parte din aceeași comunitate: în același timp.

Justifică starea de spirit

În funcție de soarele care strălucește pe cer sau de norii care îl acoperă, avem tendința să ne oferim motive pentru a fi într-o dispoziție bună sau rea. De parcă am fi căutat confirmarea moralului nostru în vreme. Explicația lui Samuel Lepastier: „Este foarte obișnuit să ne interpretăm grijile interne ca rezultatul agresiunilor externe: este un mod de a nu ne confrunta cu anxietățile cuiva. Asimilarea moralului cu starea vremii este o modalitate de a vorbi despre sine fără să o facem cu adevărat.”

ARTICOLE SIMILARE

Tur pietonal ⎢ Povești aristocrate și case frumoase din București

Ciocîrlan

Laura Cosoi a aflat sexul celui de-al patrulea copil! Primele declarații ale actriței

Andreea Damian

Coronavirusul poate rezista la nivelul ochilor până la 20 de zile

Andreea Damian

Ketchup-ul ar putea preveni această formă de cancer, frecventă la români

Andreea Damian

Raluca Diaconu, sora lui Theo Rose, rupe tăcerea despre Anghel Damian

Andreea Damian

Părul creț: măsuri de protecție care trebuie adoptate împotriva agresiunilor din timpul iernii

Andreea Damian

Scrie un comentariu