Polimații sunt oamenii care excelează în mai multe domenii. Dar ce te face să devii un polimat – sau poate expertiza polimaților să ajute la rezolvarea unora dintre cele mai presante provocări ale societății?
La sfârșitul anilor 1930 și începutul anilor 40, Hedy Lamarr era una dintre actrițele cele mai iubite de la Hollywood, renumită pentru portretele ei de femme fatale. Puțini dintre contemporanii ei au știut că cealaltă mare pasiune a ei era să inventeze lucruri. (Ea a proiectat anterior de cariera în cinema avioane pentru unul dintre iubiții săi, magnatul Howard Hughes.)
Alt exemplu de polimat este George Antheil – un pianist, compozitor și romancier de avangardă, care a avut și un interes deosebit pentru inginerie. Și când cei doi și-au dat seama că forțele inamice blochează semnalele radio aliate, au început să caute o soluție. Rezultatul a fost o metodă de transmitere a semnalului numită „spectru de răspândire a frecvenței de scădere a frecvenței” (brevetată sub numele de căsătorie al lui Lamarr, Markey), care este încă folosită în mare parte în tehnologia wireless de azi.
Poate părea o origine surprinzătoare pentru tehnologia de ultimă oră, dar povestea lui Lamarr și Antheil se potrivește perfect cu felul în care înțelegem mințile polimatice. Pe lângă faptul că ajută la conturarea trăsăturilor specifice care permit unor persoane să jongleze cu diferite domenii de expertiză cu mult succes, noile cercetări arată că există numeroase avantaje ale dezvoltării mai multor interese, inclusiv satisfacția față de propria viață, productivitatea muncii și creativitatea.
Majoritatea dintre noi s-ar putea să nu atingem niciodată genul de succes al oamenilor precum Lamarr sau Antheil, desigur – dar cercetările sugerează că am putea câștiga cu toții dacă am petrece ceva mai mult timp în afara specializării alese.
Chiar și definiția „polimat” este subiect al unei dezbateri. Termenul își are rădăcinile în greaca veche și a fost folosit pentru prima dată la începutul secolului al XVII-lea pentru a descrie o persoană cu „învățătură în mai multe discipline”, dar nu se poate afla exact cât de avansate trebuie să fie aceste învățături și în câte discipline. O teorie susține că polimati pot fi doar cei care au adus contribuții majore în cel puțin trei domenii diferite.
Cei care-și doresc să ajungă polimați pot folosi acest lucru în avantajul lor alternând între interesele lor – asigurându-se că își folosesc creierul la eficiență maximă în fiecare domeniu, evitând totodată efortul irosit după ce au atins acel punct de saturație cognitivă. Albert Einstein, care era violonist și pianist, precum și fizician, a folosit această abordare.
La drept vorbind avem multe avantaje în comparație cu polimatii din trecut. Internetul, la urma urmei, este acum plin de cursuri online gratuite, în multe discipline diferite. Cercetătorii subliniază că multe dintre cele mai presante provocări ale societății – cum ar fi schimbările climatice – necesită rezolvarea problemelor într-un fel extrem de creative și cu o înțelegere care traversează mai multe domenii, iar polimații pot fi cei mai buni oameni pentru a găsi aceste soluții.