Tabu
HEALTHPsihologieSlider

Dependența de internet, jocuri de noroc și rețele sociale nu mai e o glumă

De la sex – la zahăr – la rețelele de socializare, oamenii se aruncă zilnic într-o gamă mai largă de comportamente compulsive care într-un final dau dependență. Dar ce îi conduce spre aceste dependențe – și cum se poate opri procesul?

Gama lucrurilor de care devenim dependenți a crescut, de la jocurile de noroc, la cumpărăturile și dependența de internet.

Dependența era văzută odinioară ca o boală stânjenitoare și neplăcută, legată de diverse substanțe cum ar fi alcoolul și opiul. Dar acum domeniul de definire a lucrurilor de care oamenii pot fi dependenti se mărește și ajunge de la zahăr – la cumpărături și nevoia de a interacționa pe rețelele de socializare. Prima clinica de tartare a dependenței de internet a NHS din Marea Britanie se deschide în acest an; Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a inclus tulburările de joc în ghidurile sale oficiale de diagnosticare a dependențelor.

Dopamina este unul dintre principalii neurotransmițătorii de la nivelul sistemului nervos, o substanță care transmite informația între neuronii creierului, fiind implicată într-o varietate largă de activități diferite (de exemplu controlul motilității, al mișcărilor musculare).

Primul semn al acestor schimbări comportamentale a apărut în 1992, atunci când tabloidele au raportat că Michael Douglas care tocmai apăruse în rolul principal din thrillerul erotic Basic Instinct – a fost internat într-o unitate de reabilitare Arizona care lupta cu dependența de sex. Chiar dacă, până în prezent, Douglas neagă cu strictețe că a suferit vreodată de această dependență – modul în care am început să percepem dependența începuse să se schimbe.

Pe atunci, extinderea termenului de dependență a fost adesea privită în cercurile medicale ca fiind o prostie; cu toate acestea, neuroștiința a acceptat apoi în mare măsură că este vorba de aceeași substanță chimică a creierului, dopamina care conduce la aceste pofte constante. Mai mult, lumea din secolul XXI este atât de bogată în stimuli – de la marketingul furios până la alimentația nesănătoasă, plus iluzia unei vieți online – încât sistemul responsabil cu producerea dopaminei a devenit “hipersensibilizat”.

 

“Gama lucrurilor de care oamenii devin dependenti a crescut”, confirmă Michael Lynskey, profesor de dependență la King’s College din Londra. “Pentru generația părinților mei, singurele opțiuni erau tutunul și alcoolul.” Azi avem mai degrabă dependență comportamentală decât fizică, legate de substanțe – dar consecințele pot fi la fel de grave. Jocurile de noroc reprezintă cea mai veche dependență comportamentală, fiind recunoscută din punct de vedere medical începând din 2013. Ratele de sinucidere, împreună cu probabilitatea de dependență de substanțe, sunt mai mari printre jucătorii compulsivi. “Văd studenți care pariază chiar aici, la Universitate, efectiv nu se pot opri”, spune Henrietta Bowden-Jones, psihiatrul consultant din spatele viitoarei clinici de dependență de internet a NHS. “Văd oameni dependenți de cumpărăturile online care au datorii atât de mari pentru că nu s-au putut opri să cumpere trei rochii de dimensiuni diferite, în urma cărora, în cele din urmă, suferă afacerile și familiile lor”.

Părinții sunt de două ori mai îngrijorați de faptul că adolescenții sunt dependenți de rețelele sociale și de internet în general, decât de droguri.

ARTICOLE SIMILARE

HBO Max retrage filmul „Pe aripile vântului”, din cauza tensiunilor rasiale

Andreea Damian

CoCo Lee, artista care și-a împrumutat vocea pentru Mulan, a murit la 48 de ani

Andreea Damian

Recenzie Searching: Tu cât de bine îți cunoști adolescentul?

Dora Constantinovici

Brad Pitt a dezvăluit numele celor doi actori în fața cărora nu are nicio șansă în lupta pentru roluri

Andreea Damian

Ce operație de înfrumusețare refuză să-și facă Lidia Buble

Tabu Tabu

Gina Pistol, imagine de colecție cu micuța Josephine. Fanii au reacționat imediat

Andreea Damian

Scrie un comentariu