Într-una dintre cele mai călduroase zile din această vară, localnicii din satul Kulusuk, Groenlanda, au auzit ceva ce suna ca o explozie. S-a dovedit a fi un bloc de gheață de mărimea unui teren de fotbal care s-a desprins de calota glaciară. Groenlanda a pierdut într-o singură zi, pe 2 august, 12.5 miliarde de tone de gheaţă. Este o cifră record, scrie CNN, citând oamenii de știință.
Kulusuk este, de asemenea, și tabăra de bază pentru programul NASG OMG (Oceans Melting Greenland). Oamenii de știință OMG au survolat Groenlanda după ce un val de caniculă a lovit Statele Unite și Europa, înregistrându-se recorduri de temperatură și declanșând topirea în masă a gheții sale.
Oceanograful NASA Josh Willis și echipa sa investighează modul în care gheața este afectată nu numai de creșterea temperaturii aerului, ci și de oceanul care se încălzește. „În Groenlanda există suficientă gheaţă pentru a creşte nivelurile mării cu 7,5 metri, adică o cantitate uriaşă de gheaţă, ceea ce poate fi devastator pentru ţărmurile de pe întreaga planetă”, a spus oceanograful Josh Willis. „Ar trebui să începem să ne îndepărtăm de ţărmuri”.
Cercetătorii au survolat gheţarul Helheim, unul dintre cei masivi din Groenlanda care se topeşte accelerat la marginea estică insulei. Gheţarul Helheim – denumit după tărâmul morţilor în mitologia nordică – este unul impunător, întinzându-se pe o suprafaţă de peste 6 kilometri şi având o înălţime apropiată de a Statuii Libertăţii. În partea frontală a gheţarului oamenii de ştiinţă au descoperit un „lac” pe care nu sunt obişnuiţi să-l vadă prea des, în timp ce sondele au transmis informaţii îngrijorătoare: Helheim pluteşte pe ape cu temperatură ridicată, gheţarul având o adâncime de peste 600 de metri.
„Este un fapt rar pe planetă să vedem o atare lipsă de variaţie a temperaturii la 700 de metri adâncime. În mod normal avem de-a face cu ape mai reci la o adâncime de circa 100 de metri, doar că în acest caz în partea frontală a gheţarului apa e caldă până la suprafaţă”, a spus Ian Fenty, climatolog la NASA. „Astfel, apele calzi au posibilitatea să ajungă în contact direct cu gheaţa de pe întreaga suprafaţă frontală, accelerând topirea acesteia”.
Gheţarul Heilheim a devenit cunoscut în ultimii ani pentru rapiditatea retragerii sale. În 2017, ghețarul a pierdut 3 kilometri din lungime, iar un an mai târziu, oamenii de știință de la Universitatea New York au găsit o coloană de gheață pe o lungime de câțiva kilometri de pe partea din față a ghețarului. Iar topirea nu pare să încetinească nici anul acesta. „Se retrage cu zeci de metri zilnic”, a spus Willis.
Ghețarii ca Helheim, și chiar și cei mai mici din jurul satelor precum Kulusuk, sunt suficient de puternici pentru a face ca nivelul global al mării să crească cu jumătate de milimetru în doar o lună – ceva ce cercetătorii NASA spun că nu poate fi ignorat. „Groenlanda are efecte asupra întregii planete. Un miliard de tone de gheață pierdute aici crește nivelul mării în Australia, în Asia de Sud-Est, în Statele Unite, în Europa”, a mai spus Willis. „Toți suntem conectați la același ocean.”
1 comentariu