Gutuile proaspete sunt cunoscute pentru buna functionare a ficatului, pentru afectiunile sistemului digestiv sau respirator si chiar pentru combaterea acneei. In ceea ce priveste combinatiile din retete, gutuile sunt perfecte pentru intarirea sistemului imunitar.
Pentru spuma de gutui avem nevoie de :
- 2kg gutui
- 3 albusuri de ou, foarte proaspete
- 100g zahar
- 1 lamaie
Se spala gutuile si se pun intr-o tava la cuptor, cu putina apa. Se tin la cuptor pana ce s-au inmuiat bine si au devenit suculente. Se scot si se trec prin sita cat sunt calde inca. In acest sens, se poate ajunge mai repede la amestecul lichid, ramanand si putin din pulpa gutuii. Se mixeaza apoi usor intreaga compozitie aproximativ 3 minute. Nu foarte mult pentru ca isi vor pierde din consistenta.
Separat, se ia un bol si se adauga albusurile. Se bat spuma cu un varf de sare. Va dati seama ca sunt suficient de mixate in momentul in care raman pe fundul vasului, cand acesta este intors. Dupa ce albusurile au fost batute, se adauga treptat zaharul si zeama de lamaie. Puteti adauga si o esenta de lamaie pentru ca gustul sa fie si mai intens.
Dupa ce zaharul s-a dizolvat, iar albusurile se tin mine pe tel, se toarna peste piureul de gutui. Se amesteca usor pentru omogenizare pentru inca 10 minute. Compozitia se serveste in cupe sau in castroane tinute la rece. Desertul poate fi servit si de la frigider, a doua zi, pentru ca va capata pe timpul noptii textura unei budinci mai lichide.
Se poate consuma atat simpla, cat si in combinatie cu fructe proaspete sau ca topping pentru inghetata. Plus de asta, dovleacul este redus in calorii, deci este un desert potrivit si pentru cei care sunt la regim sau nu prefera combinatiile dulci.