Mihaela Luiza Melencu şi Alexandra Măceşanu, cele două fete răpite de Gheorghe Dincă apar pe site-ul Poliției Române, la persoane urmărite alături de infractori periculoși. Să zicem că cineva s-a gândit să le treacă și acolo (ele mai sunt menționate și la copii dispăruți) ca să le găsească mai repede, că poate le vede lumea mai ușor, ce știu eu cum funcționează mintea Poliției Române, zilele astea pare să fie haos.
Ce m-a șocat în privinţa anunțului dispariției Luizei Melencu este mențiunea de la detalii: Persoana în cauză nu suferă de afecţiuni psihice, are asupra sa actele personale de identitate şi telefon mobil care este închis. Ce să înțeleg despre asta? Poliția Română știe la trei luni de la dispariția Luizei, la o săptămână de la dispariția Alexandrei, după toate neștiutele din cazul Caracal că Luiza încă mai are la ea telefonul mobil care este închis? De unde?
Sigur, întrebarea este de fapt retorică. În realitate, cel mai probabil, nimeni nu s-a preocupat să actualizeze site-ul Poliției Române și cu atât mai puțin informațiile despre copiii dispăruți de acasă și negăsiți până în ziua de azi.
La secția copii dispăruți apar 18 copii. Dintre aceștia unii au dispărut în 2006, 2008, 2011. În realitate “Sunt multe, sunt foarte multe astfel de situaţii, gândiţi-vă că România e pe primul loc la traficul de carne vie. Sunt 7000 de copii dispăruţi la acest moment în România, 7000 de copii şi dacă vă uitaţi pe pagina Poliţiei Române sunt 18 (…) Sunt nişte semne mari de întrebare”, spune Simona Voicescu, preşedintele Asociaţiei Necuvinte, pentru MEDIAFAX. Ce semn mai mare de indolență a angajaților unei astfel de instituții publice poate exista decât faptul că nu actualizezi o listă a cazurilor de copii dispăruți? Cât o fi de greu să le publici tututor pozele, semnalmentele, zonele în care ar putea ei să fie găsiți? De ce ai scrie că o fetiță de 9 ani a plecat să-și cumpere înghețată și nu a mai revenit – de parcă ar fi depins de ea să se întoarcă acasă sau nu.
Ultima postare de pe pagina de Facebook a Poliției Române este asta. În perioada 16 – 17 octombrie 2019, Serviciul de Psihosociologie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române organizează a XII-a ediţie a Simpozionului Naţional de Psihologie al Poliţiei Române – PSIMPOL „Siguranța și încrederea valorizate în relația psiholog-beneficiar”. Nu vreți să știți ce fel de comentarii au lăsat cei 4,2 mii de români care din 26 iulie n-au văzut niciun alt fel de postare: cu scuze, cu informație, cu umilință eventual.
Au apărut între timp date din raportul oficial prezentat marți de MAI în fața Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Potrivit raportului în noaptea de joi spre vineri, la peste 12 ore după apelurile Alexandrei Măceșanu, polițiștii s-au uitat pe camerele de luat vederi, căutând o mașină Renault Megane argintie în care s-ar fi urcat fata de 15 ani. Aproape de miezul nopții, Poliția obține de la procurori o poză și face o legătură cu o altă mașină Renault Megane argintie, care apărea în dosarul dispariției vechi de trei luni a Luizei Melencu. Șeful biroului rutier, comisarul G.A. a postat fotografia respectivă (nr. mașina din dosarul vechi) pe grupul de whatsapp al lucrătorilor din subordine, deoarece polițiștii rutieri au memoria vizuală a autoturismelor din localitate, solicitând să se efectueze verificări de îndată” Au găsit pe camerele un Renault Megane argintiu, pe care l-au comparat cu automobilul suspect din dosarul Luizei. Și, uitându-se pe numărul mașinii, care nu se vedea perfect, dar pe care l-au dedus, ”a fost identificat ca proprietar numitul Dincă Gheorghe din Caracal, în vârstă de 66 de ani”. De altfel, procurorul general Bogdan Licu declarase încă din 26 iulie că exista un dosar la DIICOT constituit nu de luni de zile, ci urmare a dispariției de zilele trecute a unei alte fete (cea dispărută în aprilie -n.r.). Apoi s-au întâmplat niște lucruri și a spus că de fapt s-a înșelat și DIICOT nu știa nimic. Când polițiștii au pus cap la cap informațiile primate de la DIICOT trecuseră deja 34 de ore de când Ion Măceșanu, tatăl Alexandrei, se prezentase la postul de poliție și 12 ore de când Alexandra a sunat la 112. Iar între timp ”Chiar dacă adjunctul şefului IPJ Olt a aflat de situaţie, de la un alt agent de poliţie în jurul orei 11:44, acesta nu s-a implicat, pentru că a participat la bilanţul Poliţiei Oraşului Potcoava între 11:00 şi 13:00 şi mai apoi la bilanţul Poliţiei Oraşului Scorniceşti între 13:00 şi 16:00, ignorând datele existente şi fără a dispune măsuri specifice”, se arată în documentul oficial, obținut de Digi 24. ”A reieşit faptul că, deşi aveau cunoştinţă de răpirea Alexandrei, niciunul din cei 2 adjuncţi ai şefului IPJ Olt nu a coordonat eficient efectivele din subordine, luând măsuri abia la ora 20:00”. Degeaba își plânge de milă acum Nicolae Alexe, fost adjunct al șefului IPJ Olt pe la televiziuni că n-a fost lăsat să intervină. Toți au fost indolenți, greoi, neimplicați.
2 comentarii