Tabu
LIFESTYLESlider

Designul interior în 2021 ⎪15 tendințe esențiale

La ce să ne așteptăm anul viitor în materie de design interior? Iată părerile și sugestiile unor specialiști.

1. Influențele japoneze

Wabi-sabi este o filosofie japoneză inspirată de principiile budiste, care ne invită să ne bucurăm de frumusețea imperfecțiunilor. În materie de design, această abordare se regăsește în stilul japandi, o combinație a elementelor decorative japoneze și scandinave. 

„Pentru a-l adopta, trebuie să ne debarasăm de obiectele inutile și să mizăm pe materiale naturale, texturi rustice și ceramică artizanală.”, susține designer-ul Sophie Sylvestre. Dacă albul este culoarea preferată a stilului scandinav, japandi se caracterizează printr-o paletă de nuanțe neutre sau pastelate.

2. Elementul wow!

Este momentul să investim într-un element-vedetă, care va conferi  personalitate spațiului nostru. Poate fi vorba de un mobilier în culori vii sau de un obiect prețios. Pentru a adopta această tendință de personalizare a designului nostru interior, putem cumpăra o piesă de mobilier făcută pe comandă de un artizan local sau chiar o operă de artă. „Aveți încredere în instinctul vostru.”, ne sfătuiește Sophie Sylvestre.

3. Confortul mai presus de orice

În timpul pandemiei, numeroși au fost aceia care și-au dorit să-și transforme casa într-un mediu mult mai confortabil, conform observațiilor făcute de André Allard de la Rona. Acest trend continuă și în 2021. „Vrem să creăm o bulă reconfortantă și funcțională.”, subliniază designer-ul Fay Martel. 

4. Reinterpretarea anilor 1950

Interesul nostru pentru a doua jumătate a secolului trecut este încă activ, fiindcă vorbim de un stil ușor de reprodus. Adăugăm câteva accente din metal aurit, piese de mobilier retro sau din lemn de esență tare. Natalia David, directoarea de la Home Depot Canada, ne sugerează să ne jucăm cu o cromatică vie și cu forme originale, de pildă, integrând în design-ul interior scaune în stil vintage.

5. Spațiul multifuncțional 

În opinia Lianei Thomson, creatoarea accesoriilor de la EQ3, în 2020, mulți s-au gândit la cum să utilizeze spațiul personal în așa fel încâ să-l exploateze la potențialul său maxim, mai ales aceia care locuiesc în interioare de mici dimensiuni. „De când cu munca la domiciliu, oamenii petrec mai mult timp acasă, așa că se concentrează pe aspectul multifuncțional al designului.”, susține aceasta.

6. Liniile curbe

Toți experții confirmă că asistăm la o reală pasiune pentru formele rotunjite, de la fotolii la obiecte de decor, trecând și prin motive textile. „Liniile curbe evocă natura și răspund unei nevoi de calm.”, crede designer-u Fay Martel. 

7. Ratanul, trestia și iuta

Obiectele împletite, covoarele din iută și abajururile din ratan sunt niște elemente, deopotrivă, simple și impozante,  la fel și piesele de mobilier din trestie sau bambus. Un colț amenajat într-un stil exotic și cool, care ne trimite cu gândul la vacanță și relaxare, este nelipsit din tendințele noului sezon.

„Este o tendință care se înscrie în mișcarea slow design.”, indică Caroline Leclerc, proprietara buticului Rose Bon Bon. „În plus, aceste materiale sunt ușor de combinat cu ceea ce avem deja în casă, ceea ce explică popularitatea lor.”

8. O singură linie

Ideea de a desena o figură sau o siluetă dintr-o singură linie continuă este o tehnică inițiață de mari artiști moderni ca Picasso și Matisse, iar în contextul designului minimalist este un element foarte popular, după cum afirmă Caroline Leclerc. „Această reprezentare vizuală se regăsește pe vase, perne, tablouri. Este o manieră bună de a integra un element artistic în decorul nostru.”

9. Casa inteligentă

Odată ce prețurile au devenit mai accesibile, cererea de produse electronice smart nu a încetat să crească. Fie că e vorba de un pur divertisment, de nevoia de a-și securiza casa sau de confortul oferit de posibilitatea reglării intensității luminii sau a temperaturii ori chiar de prepararea mesei, numeroase aparate electronice cu inteligență artificială ne permit să terminăm treburile casnice mai rapid și mai eficient. 

Conform lui André Allard, în special în aceste vremuri pe care le trăim, avantajul oferit de această tehnologie este relaxarea: „La momentul actual, ne dăm seama care sunt beneficiile reale ale integrării acestor tehnologii în viața noastră cotidiană.”

10. Reminiscențe din anii 1970

Cinematografia și serialele vechi de televiziune întrețin nostalgia epocii șaptezeciste. „Din anii hippie, reținem cromul, formele clare, motivele, culorile caracteristice (kaki, oranj, brun, violet), și efectul de lounge., spune Fay Martel. 

11. Produse locale sau hand-made

Obiectele în serie sunt lăsate de-o parte în favoarea creațiilor artizanilor locali, care aduc un suflu boem în căminul nostru. „Este o revenire la origini.”, remarcă designer-ul Caroline Leclerc. Obiectele făcute manual reiterează calități ca bogăția nemăsurată și atemporalitatea tonurilor pământii.

12. Vegetație luxuriantă

Înainte de a fi o sursă excelentă pentru o stare de bine, plantele de interior ajută la reîmprospătarea aerului din casă. O mică junglă urbană amenajată într-un colț luminos este o oază de relaxare și bunădispoziție în orice locuință. 

Nimic nu poate înlocui plantele reale, însă motivele botanice reprezintă și ele o modalitate de a ne transforma interiorul într-un spațiu plin de viață. Acestea sunt nelipsite din tendințele deco 2021, în special modelele de tapet cu motive vegetale supradimensionate.

13. Forme geometrice

Acestea apar, de obicei, pe dulapuri, rame de oglinzi sau ca motive decorative pentru covoare. „Carourile sunt mai puțin uniforme pentru a da impresia că au fost realizate manual. Asta oferă o notă artizanală formelor geometirce moderne.”, explică Sophie Sylvestre.

14. Stilul farmhouse

Numit și rustic modern, acest stil este, în primul rând, încântător și odihnitor, grație detaliilor arhitecturale prin care grinzile sau dulapurile stil shaker sunt puse în valoare, fără a fi nimic în exces. Cuvântul de ordine este simplitatea. Farmhouse înseamnă, în special, lemn, metal negru mat, mobilă și obiecte cu un aer vintage

15. Lemnul natur

Interesul pentru stilul scandinav explică popularitatea lemnului în nuanțe pale ca stejarul alb și arțarul.  Lemnul deschis la culoare este folosit, în principal, pentru podea și dulăpioare de bucătărie. „Ne plac esențele tari datorită nuanțelor omogene și a granulației regulate. Neutralitatea lor merge cu tot.”, explică designer-ul Jean Stéphane Beauchamp. 

sursa: Salut Bonjour

ARTICOLE SIMILARE

Cele mai frumoase coafuri și machiaje de la Premiile Emmy 2020

Andreea Damian

MUNCA ucide! De ce a murit Dan Muresan

Kurt Cobain a spus că albii nu ar trebui să cânte rap și nu știu să danseze

realitatea

Selma Blair s-a ras în cap și merge în baston

Andreea Damian

De ce pacientele cu infarct trebuie să fie tratate de medici femei

Andreea Damian

Serena Williams, anunțul despre o nouă sarcină

Andreea Damian

Scrie un comentariu