Ed Sheeran a dezvăluit că suferă de anxietate în fiecare zi și că are încredere doar în patru prieteni și în soția sa.
Cântărețul de muzică pop, care recent a concertat la București pe Arena Națională, este unul dintre cei mai bine vânduți artiști din lume. Cu toate aceste, se luptă de 8 ani de zile cu anxietatea socială. Interpretul hitului Shape Of You a vorbit despre problemele sale de sănătate mintală pe propriul canal de YouTube, unde le-a mărturisit fanilor că se simte de multe ori „claustrofob” și ca „un animal închis la zoo”.
Ed Sheeran e iubit și apreciat de milioane de oameni iar muzica sa este ascultată pretutindeni, însă nu reușește să-și depășească anxietatea socială. Doar soția sa Cherry Seaborn, cu care s-a căsătorit în 2018, și patru prieteni reușesc să-l facă să se simtă în largul său.
În vârstă de 28 de ani, Ed Sheeran, deţinător a patru premii Grammy, considerat un fenomen al genului folk-pop, a fost cel mai bine vândut artist al anului 2017, potrivit International Federation of the Phonographic Industry. A cunoscut succesul în primăvara anului 2011, cu primul său album „+” (Plus), care s-a vândut în peste 150 de milioane de exemplare. Albumul lui Sheeran „Divide”, al treilea din cariera sa, a fost cel mai bine vândut material discografic în 2017, iar „Shape of You” a fost single-ul care a înregistrat cele mai mari vânzări, potrivit organizaţiei. Dar faima l-a deconectat de lumea exterioară și l-a făcut să fie și mai anxios.
„Sufăr de anxietate sovială, nu-mi plac adunările mari de oameni, ceea ce este ironic, pentru că susțin spectacole în fața a mii de fani (…) Nu am nicio problemă să vorbesc cu oamenii, dar atunci când ei mă filmează și mă provesc, mă simt ciudat”, a mărturisit Ed Sheeran.
La inceputul acestui an, un expert în industria muzicală a prezis că Ed va deveni miliardar înainte să împlinească 30 de ani. În prezent are o avere estimată la 110 milioane de dolari.
Ce este anxietatea socială?
Anxietatea socială este una dintre cele mai des întâlnite probleme cronice de sănătate mentală, studiile arătând că aceasta afectează aproximativ 13% din populaţia globală, debutând, de regulă, în adolescență sau la începutul vârstei adulte. Cunoscută și ca fobie socială, acest tip de anxietate se manifestă printr-o frică accentuată, dar irațională, față de situațiile sociale în care o persoană este expusă în fața altor oameni sau se vede nevoită să interacționeze cu aceștia.
Exemple de simptome comportamentale și emoționale ale anxietății sociale:
- teamă intensă de a vorbi în fața unui grup, fie el și restrâns, de oameni, pentru a nu se face de râs;
- îngrijorări privind felul în care vor fi percepuți de către ceilalți și legate de faptul că aceștia ar putea „să-și dea seama” cum sunt ei cu adevărat;
- neliniști privind felul în care se vor simți în fața altora și felul în care ar trebui să se comporte;
- temeri accentuate în preajma persoanelor necunoscute sau în preajma unor oameni pe care îi consideră importanți sau superiori (de exemplu, în viața profesioanlă);
- persoanele cu anxietate socială depun, în general, eforturi considerabile pentru a încerca să evite locurile aglomerate;
- tendințe de izolare față de cei din jur, indiferent că este vorba despre familie, prieteni, colegi etc.
Simptome fizice ale anxietății sociale:
- înroșirea feței;
- transpirații exagerate;
- tremurături;
- încordări musculare;
- creșterea pulsului și accelerarea bătăilor inimii;
- disconfort abdominal;
- uscarea gurii;
- apariția senzațiilor de greață sau diaree;
- vocea tremurată;
- mâini reci și umede.