Plasam asteptari in stanga si in dreapta. Ne construim un colt de paradis ce-l situam undeva in viitor, fara vreo garantie ca ceea ce am adunat cu atata truda si am pus in micul nostru colt se va proiecta si in timp concret. Si totusi, cand realitate e altfel decat am fi sperat, suferinta isi face aparitia, caci ce altceva, in afara de suferinta, este, in fond, dezamagirea?
Ce este dezamagirea?
Dezamagim sau suntem dezamagiti. Un amalgam de sentimente vin odata cu dezamagirea si, totusi, ea se naste din neindeplinirea asteptarilor unei persoane sau din atribuirea unor puncte, calitati, unei persoane, peste maximul pe care aceasta il poate atinge. De cele mai multe ori, absurditate ce aduce cu sine cu urmari grave.
“A dezamagi” = ”a gresi”?
Dezamagirea si greseala par a fi atat de asemanatoare in aparenta, insa efectele asupra psihicului sunt altele. Gravitatea cu care este privita dezamagirea este cu mult mai mare fata de cea cu care privim greseala, intrucat greseala, in functie de analiza la care o supunem, poate fi iertata, in schimb, dezamagirea aduce cu sine mult prea multa suferinta, pentru a face iertarea atat de usoara.
Dezamagirea in cuplu si ce e de facut
Fie ca a rezultat in urma unei vacante neimplinite, unui cadou pe care nu l-ai primit niciodata ori din cauza infidelitatii, dezamagirea apare. Nu poate fi clasificata in mare sau mica dupa intensitatea ei, ci dupa timpul necesar recuperarii. Suferinta intervine in ambele cazuri, insa perioada de timp in care aceasta se manifesta difera considerabil. Cea mai mare greseala cu care pornim la drum intr-o relatie si care ne impinge spre dezamagire este aceea de a gandi ca doi oameni ce se iubesc cu adevarat nu vor trece prin momente dificile. Ce e de facut? Respira! Gandeste-te daca suferinta isi are motive solide, verifica sa nu fie doar o exagerare inconstienta. Tot ce-ti mai ramane apoi de facut este sa discuti cu partenerul, sa constientizati declinul, sa reparati ruptura.
Dezamagirea intre prieteni si ce e de facut
Asteptarile apar mereu, iar acestea sunt cu atat mai frecvente cu cat atasamentul fata de o anumita persoana este mai mare. Prietenii se incadreaza fara niciun efort considerabil in “posibile dezamagiri”. Fie ca dezamagim sau suntem dezamagiti, prietenia are de suferit. Odata aparuta dezamagirea, increderea scade si, de asemenea, dorinta de a fi in preajma acelei persoane ori libertatea de exprimarea fata de aceasta. Calea catre rezolvare este auto-cunoasterea: fa-ti timp si fa cunostinta cu tine, vezi ce-ti place, ce-ti doresti, nu plasa aspiratii ireale a caror implinire, in fond, nu te-ar face mai fericit, fii obiectiv si daruieste celor din jur incredere, nu asteptari. Invata sa accepti!
Acceptarea!
Acceptarea nu inseamna pasivitate, ci capacitatea de a intelege diferentele dintre oameni. Renuntarea la impulsurile de moment, dorinta de a empatiza cu nevoile celorlalti, cat si atingerea unui echilibru emotional, reprezinta o arta a vietii. Acceptarea de sine, dar si acceptarea celorlalti constituie o varianta de a depasi dezamagirea. Constientizarea faptului ca nu toti suntem la fel, nici nu am putea, nici nu ne-am dori, este un prim pas spre acceptare, iar aceasta, in cele din urma, reprezinta cheia vietii, tratamentul pentru dezamagire.