În ultimii ani a fost acordată o atenție deosebită dietei ketogenice. Un nou studiu a aprofundat dacă o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați ar putea inversa sau cel puțin să încetinească îmbătrânirea creierului.
Alimentele cu un conţinut scăzut de carbohidraţi pot ajuta la încetinirea îmbătrânirii creierului, informează MedicalExpress. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Stony Brook University New York, care au examinat modificările neurologice din creier legate de îmbătrânire.
„Prin experimentele realizate, am ajuns la veşti bune şi rele”, a declarat dr.Lilianne R. Mujica-Parodi, profesor la Facultatea de Inginerie Biomecanică. „Vestea rea este că am descoperit că îmbătrânirea creierului începe mult mai devreme decât se credea anterior – atunci când o persoană se apropie de 50 de ani. Vestea bună este că putem preveni şi chiar inversa această tendinţă printr-o dietă, prin înlocuirea glucozei ca un combustibil pentru neuroni cu cetone”, a adăugat ea.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, odată cu avansarea în vârstă, creierul începe să îşi piardă capacitatea de a metaboliza glucoza eficient, neuronii încep să fie „flămânzi”, iar reţelele creierului sunt destabilizate. Creierul capătă mai multă energie dacă se consumă alimente cu un conţinut scăzut de carbohidraţi sau se administrează cetone ca supliment.
Dieta ketogenică își propune să elibereze cetone în fluxul sanguin pentru ca organismul să folosească grăsimea stocată ca principală sursă de energie, mai degrabă decât zahărul din sânge sau glucoza din carbohidrați. Odată ce organismul începe să descompună moleculele cetonice – un proces numit cetoză – începe să se folosească de energia furnizată de grăsime.
8 comentarii