Reglarea dintre alimentele acide și cele bazice ne poate afecta corpul, energia și bunăstarea generală.
Perioada estivală se apropie de sfârșit și putem admite că numeroasele grătare, înghețate și fructe de vară ne-au dat organismul peste cap. Pentru a curăța această supradoză de sare, grăsimi, zaharuri și a vă reîncărca bateriile pentru luna septembrie, o detoxifiere va fi binevenită, dar cu un motiv întemeiat. Uitați de dietele frustrante, reveniți la elementele de bază ale unei diete sănătoase și măsurate, acordând o atenție deosebită pH-ului. Acesta este laitmotivul echilibrului acido-bazic, un principiu al biochimiei datând din secolul al XIX-lea și popularizat în practicile dietetice din anii 1980.
Găsirea echilibrului potrivit
În principiu, corpul uman caută homeostazia, o stare de echilibru natural între aciditate și alcalinitate (numită și bazicitate) corespunzătoare unui pH neutru de 7, explică medicul nutriționist Alexandra Dalu, potrivit Madame Figaro. Dacă organismul se autoreglează, consumul excesiv de alimente acidifiante și alcalinizante contribuie, printre altele, la compromiterea acestui mecanism.
În practică, familia de acidifianți include mezeluri, carne, produse lactate, alcool, alimente industriale procesate precum prăjituri sau alimente prăjite, băuturi răcoritoare și cereale rafinate. Majoritatea plantelor (legume, fructe și plante aromatice) se află în vârful sectorului alcalinizant, cu excepția roșiilor, portocalelor și grapefruitului, care sunt ușor acide. Aveți grijă, totuși, să nu vă bazați pe aromă. Lămâia și apa carbogazoasă îmbogățită cu bicarbonat, deși acidă la gust, au un caracter alcalin, observă Alexandra Dalu.
În cazul unui dezechilibru, corpul va produce atunci prea multe deșeuri, se va folosi mai mult de resursele sale pentru a se regla și astfel va accelera îmbătrânirea celulelor. Toate acestea contribuie la apariția bolilor inflamatorii. Aciditatea excesivă poate determina formarea calculilor renali și poate duce la colici renale. Dimpotrivă, prea multă alcalinitate favorizează producția de fitați, care pot bloca asimilarea mineralelor.
Semne ale unui dezechilibru
Există mai mulți indicatori care pot fi utilizați pentru a determina dacă echilibrul înclină mai mult spre aciditate, alcalinitate sau, în cel mai bun caz, neutralitate. Starea fizică generală mai întâi. Dacă simțim oboseală intensă, crampe, urina este mai întunecată decât de obicei, vom face niște teste de sânge, informează nutriționistul Alexandre Dalu. În caz de patologii renale și cardiace, nu vom ezita să ne programăm cu un nefrolog sau un cardiolog pentru un control complet.
În absența tulburărilor sau a semnelor vizibile, vom determina ph-ul acasă. Acest test se efectuează la o oră fixă de trei ori pe zi timp de o lună, explică Claudia Zémor. De preferință, după ce ați mers la toaletă pentru prima dată pentru testul de urină și în afara meselor pentru testul de salivă, deoarece alimentele ingerate pot falsifica rezultatul.