Tabu
HEALTHSlider

Dieta pegan, la modă în 2019. Ce înseamnă acest regim și cum îl ții?

Nutriționiștii susțin că în 2019 dieta pegan este vedeta. Iar noul regim alimentar, care a câștigat tot mai mulți adepți în Occiden, ar putea să pătrundă și la noi. Trebuie să ținem cont că 2018 a fost anul veganismului. Și cum peganism înseamnă veganism și paleo, nu vor exista prea multe schimbări în alimentație. Paleo se inspiră din obiceiurile alimentare ale oamenilor din era paleolitică. Se referă mai exact la mâncarea neprocesată, multă carne săracă în grăsimi și proteine (lactate). Veganismul înseamnă renunţarea completă la produsele de origine animal. Teoretic, cele două diete par incompatibile.

Dieta pegan a fost creată în 2014 de americanul Mark Hyman, un medic de familie, conferențiar pe plan internațional și autorul cărții „Food: What the Heck Should I Eat?”, unde prezintă pe larg avantajele și dezavantajele acestui regim. Hyman recomandă evitarea lactatelor, a cerealelor şi a unor legume. De asemenea, el spune că trebuie să consumi multe fructe şi legume, iar majoritatea grăsimilor să le iei din alune şi seminţe. Ouăle, uleiul de peşte şi carnea sunt permise, dar doar dacă provin din surse sustenabile.

Dieta prietenoasă cu mediul

Specialistul consideră că peganismul este regimul alimentar cel mai favorabil pentru sănătatea noastră și cea a planetei. În plus, acest regim este durabil din punct de vedere ecologic și respectă viața animalelor. Dieta pegan are la bază un regim vegan, iar cercetările recente arată că ar putea salva viețile oamenilor și ale planetei.

Hyman susține că 75% din dietă constă din fructe și legume colorate (mai jos aveți lista de legume și fructe permise). Experții au identificat că peganismul aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate – protejează inima și luptă împotriva cancerului, în special a celui de colon.

Dieticianul Christine Fitzgerald este însă îngrijorat că dieta pegan limitează accesul la fructele dulci, bogate în zahăr. Specialista crede că acest regim va avea un impact major asupra glicemiei, care joacă un rol important în organism. Rolul zahărului este de a crește nivelul glucidelor din care se hrănește creierul și o parte din energie provine din ele.

Dieta pegană consideră proteinele animale „condiment” și sugerează alegerea peștelui și a fructelor de mare cu niveluri mai scăzute de mercur; ambele recomandări sunt pe deplin în acord cu o dietă sănătoasă flexitariană (dieta flexitariană se bazează în majoritatea cazurilor pe o alimentaţie întemeiată pe plante). Poți înlocui carnea cu fasole, care reprezintă o sursă bogată de proteine. Fasolea e un super-aliment: are proteine, are fibre, are amidon, și aduce atât de multe beneficii pentru sănătate, inclusiv o reducere a riscului de cancer.

Acest regim alimentar este sustenabil, deoarece presupune consumul alimentelor neprocesate, ecologice (netratate cu pesticide, antibiotice, hormoni, aditivi, conservanți, îndulcitori artificiali) și limitează consumul celor cu adios de zahăr.  Hyman a spus că dieta pegan poate fi ținută dacă urmezi o regulă simplă: „If God made it, eat it; if man made it, leave it.” (Dacă Dumnezeu a făcut-o, mănâncă, dacă omul a făcut-o, las-o).

Interzice alimentele care conțin carbohidrați

Un mare dezavantaj al acestui regim e faptul că interzice grâul și alte cereale care conțin gluten, dar și pseudocerealele (quinoa, orez brun, ovăz și amaranth). Acestea cresc nivelul de zahăr din sânge și pot declanșa autoimunitate. Alimentele care conțin carbohidrați, inclusiv legumele, pot crește nivelul de zahăr din sânge.

Hyman și-a revizuit poziția față de consumul de lactate din 2014 și a permis în dieta pegan consumul ocazional de iaurt, kefir, unt, unt ghee sau brânză, neapărat obținute din lapte organic de capră sau de oaie, hrănite cu iarbă.

Ce mănânci dacă ţii dieta pegan

Legume: se recomandă ca 75% din dieta ta să constea în muguri de bambus, varză de Bruxelles, conopidă, broccoli, roşii, ardei

Fructe: Mere, cireşe, fructe de pădure, citrice

Grăsimi bogate în Omega 3: nuci, avocado, ulei de măsline

Proteine din surse sustenabile: Vită, pui, somon, ouă, leguminoase, mazăre, însă cu limită

Zaharuri naturale: Sirop de arţar, zahăr de cocos, miere

Ce nu ai voie să mănânci dacă ţii dieta pegan: lactate, cartofi dulci, dovleac, gluten, soia, floarea soarelui, porumb, canola.

Beneficiile potențiale atribuite regimului pegan sunt destule și evidente. Acest regim te poate ajuta să slăbești, să scazi nivelul colesterolului, să reduci riscul de diabet și de boli cardiovasculare. Hyman susţine că „această modalitate de a mînca are cel mai mult sens pentru sănătatea noastră şi sănătatea planetei noastre. Este mai sustenabilă şi blîndă cu animalele“.

Se pare că dieta pegan este mai moderată și mai ușor de ținut decât oricare altă dietă, dar ea restricționează multe alimente nutritive din niște motive care nu sunt susținute de știință.

ARTICOLE SIMILARE

Tendințele modei în 2021: 12 culori pe care le vor vom purta la primăvară și în vară

Andreea Damian

Idei de cadouri pentru un 8 martie special

Andreea Damian

Michelle Obama, comentariu deplasat la adresa lui Trump. Bărbații divorțați o consideră „insensibilă”

Andreea Damian

Când ar trebui să fie urmată dieta BRAT?

Andreea Damian

10 obiceiuri sănătoase pe care le putem învăța de la familia regală britanică

Andreea Damian

Vedeta show-ului Victoria’s Secret 2018 folosește o cremă pentru față făcută din propriul ei sânge

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu