Un studiu efectuat de recent de un grup de cercetători din Statele Unite arată faptul că mâncarea sănătoasă scade fertilitatea femeilor. De vină ar fi mâncărurile cu conținut ridicat de fibre, cum ar fi pâinea din făină integrală sau pastele care duc la dezechilibru hormonal.
Cu cât femeile manâncă mai multe produse bogate în fibre, cu atât nivelul hormonilor necesari reproducerii scade. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au studiat 250 de femei de pe tot teritoriul SUA, pe o perioadă de doi ani.
Sudiul indică și faptul că pe lângă diminuarea procentului de hormoni, fibrele din mâncarea sănătoasă duc și la deficiențe majore în timpul procesului de ovulație. Astfel, în timpul ciclului menstrual, ovarele nu reușesc să elibereze ovule. Acest fenomen era întâlnit până acum doar la femeile care făceau exces de efort fizic sau erau expuse frecvent unui grad de stres ridicat.
Acest studiu este primul care atrage atenția asupra efectelor negative ale nutriției sănătoase asupra fertilității.