Tabu
HEALTH

DIFERENȚA DINTRE GRIPĂ, VIROZĂ ȘI COVID. CUM LE DEOSEBIM

Începând cu 15 septembrie, ne putem vaccina împotriva gripei, anunță medicii. Însă, atrag ei atenția, în acest sezon ne putem îmbolnăvi și de viroze respiratorii, dar și de Covid. Prin urmare, ar trebui să știm care este diferența dintre cele trei afecțiuni și cum ne putem da seama ce „ne-a lovit”.

Gripa, spune medicul epidemiolog Emilian Popovici, nu este o viroză oarecare. Este o viroză respiratorie, dar cu o afectare generală a organismului. „Unii autori o numesc chiar „Ucigașul tăcut”. Motivul? Diagnosticul de gripă nu apare pe certificatul de deces. Însă, în cazul persoanelor în vârstă, bolnave cronic sau cu diverse comorbidități, în special boli cardiace și boli respiratorii, gripa este cea care duce la destabilizarea bolii de fond, o complică, o agravează, iar acest lucru duce de multe ori la deces”, a explicat specialistul. 

Dar care este, totuși, diferența dintre gripă și o simplă viroză respiratorie? Căci ambele afecțiuni sunt cauzate de viruși. „Multe persoane le confundă pentru că simptomele sunt, în linii mari, cam aceleași. Însă, există și diferențe majore. Ceea ce trebuie știut este faptul că la gripă febra este de 40 de grade, uneori chiar mai mare, cu debut brusc. În virozele respiratorii febra este mult mai mică, până în 38 de grade, și apare progresiv. Apoi, bolnavii de gripă au dureri de cap persistente, dureri musculare și articulare care apar constant. În virozele respiratorii aceste simptome apar mai rar și sunt tranzitorii. Dispar după una, două zile”, a continuat medicul. Însă asta nu este tot. „Starea de slăbiciune resimțită în gripă, starea de astenie este o regulă și urmează după infecția gripală, după forma acută a bolii. Vorbim despre o stare de oboseală care se poate întinde chiar și până la o lună de zile”, mai spune doctorul.

Cât despre tuse, în cazul gripei aceasta este, de cele mai multe ori, seacă: „În gripă avem o tuse uscată, persistentă. Însă, în perioada ei de evoluție acută se poate transforma în tuse productivă. În viroze însă tusea nu apare atât de des și este tranzitorie”.  Să nu uităm apoi de frisoane, mai atrage atenția medicul: „Frisoanele în gripă sunt aproape constante. În viroze însă, pentru că bolnavul nu suferă de o febră foarte mare nu are nici frisoane”. 

Specialistul mai atinge un aspect: în cazul copiilor mici, printre simptomele gripei se numără și anumite simptome digestive. „Pot fi vărsături, diaree, dureri abdominale. Iar părinții ar trebui să urmărească aceste simptome, căci ele fac diferența între gripă și viroză”, explică dr. Emilian Popovici.

În ceea ce privește Covidul, lucrurile se complică puțin. Însă, chiar și așa, ne putem da seama, după simptome, dacă avem SARS-CoV-2 sau altă afecțiune. „Ca să scăpăm de orice dubiu, dacă avem simptome de gripă, trebuie să ne testăm în primul rând împotriva Covidului. Dacă testul iese pozitiv la Covid, chiar avem Covid. Dacă testul este negativ, sigur avem gripă.  Îmbolnăvirile simultane cu virusul gripal comun și SARS-CoV-2 sunt foarte rare. Se poate face și o testare serologică la gripă”.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Nutriție | Superputerilor alimentelor

Andreea Damian

6 moduri să te revigorezi dimineața fără cafea

Andreea Damian

Dieta cu bors si zer!

realitatea

Recomandarile specialistului in nutritie: 5 combinatii ideale pentru a slabi (partea III)

realitatea

În ce constă tehnica de respirație în cutie, această metodă de respirație antistres?

Andreea Damian

A fost descoperită legătura dinstre insomnie și riscul cardiovascular

Andreea Damian

Scrie un comentariu