O echipă de economiști a stabilit că starurile masculine câştigă, în medie, cu 1,1 milioane de dolari mai mult decât cele feminine la Hollywood, pe film. Diferențele salariale sunt aproape aceleași în 2015 ca în 1980, spun cercetătorii care solicită să fie făcute publice contractele.
Sofia Izquierdo Sanchez, de la Universitatea Huddersfield (Marea Britanie), John S. Heywood, de la Universitatea Wisconsin (SUA), şi Maria Navarro Paniagua, de la Universitatea Lancaster (Marea Britanie), au analizat salariile a 246 de staruri feminine şi masculine care au jucat în 1.343 de filme între anii 1980 – 2015.
„Diferenţa a fost constantă”, spune Izquierdo Sanchez, potrivit The Guardian. „Este aproape aceeaşi în 2015 ca în 1980. Nu dă semne de îmbunătăţire”, a mai spus aceasta. Datele au fost colectate din mai multe surse, inclusiv platforme specializate precum IMDb şi Box Office Mojo, care ţin evidenţa încasărilor din cinematografie şi oferă cele mai recente informaţii din domeniu.
Economiştii au luat în calcul mai multe variabile, inclusiv succesul din trecut al unui star bazat pe încasările generate, premiile primite şi popularitatea pe platforma de micro-blogging Twitter. Concluziile arată că starurile feminine au fost plătite cu, în medie, 56% mai puţin decât cele masculine, respectiv cu 2,2 milioane de dolari mai puţin pe film.
„Ne-am gândit că vom găsi un decalaj, pentru că atât de multe actrițe au ridicat problema”, a spus Izquierdo Sanchez. „Dar am fost surprinși să descoperim atât de mult un gol, mai ales că vorbim despre actori de cel mai înalt nivel, precum Meryl Streep.”
Cercetarea, care a fost prezentată la congresul anual al European Economic Association din Manchester, Marea Britanie, luna trecută, a mai stabilit că filmele de acţiune – care au ocupat şapte poziţii din topul 10 al încasărilor la nivel mondial în 2018 – promovează în mod particular această diferenţă, cu salarii, în medie, cu 1,8 milioane de dolari mai mari în cazul bărbaţilor comparativ cu femeile.
Diferenţele salariale sunt prezente în cazul tuturor tipurilor de filme, chiar şi al comediilor romantice, concluzie destul de tulburătoare, potrivit autorilor studiului, pentru că „actorii şi actriţele joacă în general la acelaşi nivel, cam acelaşi rol”.
De asemenea, s-a constatatd că diferenţele salariale cresc odată cu vârsta, lucru pe care Izquierdo Sanchez l-a atribuit „valoarii frumuseţii pe această piaţă”. Astfel, din copilărie la vârsta adultă, diferenţa medie a rămas de 1 milion de dolari, dar, după vârsta de 50 de ani, a crescut la 4 milioane per film.
Hollywood-ul are o influenţă culturală mare şi o industrie unde activează peste două milioane de persoane, iar această diferenţă salarială este motiv de nelinişte, pentru că, „dacă nu poate fi explicată de performanţe sau popularitate, poate fi asociată sexismului”. Cu toate acestea, studiul sugerează, de asemenea, că „prejudecata producătorilor nu poate fi eliminată complet ca fiind printre cauzele potențiale”.
Problema diferenţelor salariale este un subiect din ce în ce mai dezbătut, actriţe celebre criticând industria cinematografiei pentru eşecuri. De exemplu, în 2015, actrița Patricia Arquette a cerut în discursul său de la Oscar „egalitatea salarială o dată pentru totdeauna”. Recent, Meryl Streep, Charlize Theron, Jennifer Lawrence şi Natalie Portman s-au numărat printre cele care au cerut „salarii egale pentru roluri egale”.
Vanity Fair a relatat că, în filmul American Hustle, cele trei vedete principale, Christian Bale, Bradley Cooper și Amy Adams, au avut fiecare aproximativ 45 de zile de filmare. Dar, în timp ce Bale și Cooper au primit 2,5 milioane de dolari, fiecare, și 9% din profituri, Adams a obținut 1,25 milioane de dolari și 7% din profituri.
Potrivit Forbes, cel mai bine plătit actor în ultimul an a fost Dwayne Johnson, cu 89,4 milioane de dolari, iar cel mai bine plătită actriţă, Scarlett Johansson, cu 56 de milioane de dolari.
Autorii studiului sugerează că o modalitate de a pune capăt acestor decalaje ar fi publicarea contractelor vedetelor, consolidarea pozițiilor de negociere și evidențierea nivelurilor slabe de salarizare din industria cinematografică.
1 comentariu