Multe publicații străine au scris că Groenlanda a pierdut joi peste două miliarde de tone de gheaţă. Evident, cifra este impresionantă. Dar 2 miliarde de tone de gheață topită nu reprezintă, în niciun caz, 40% din masa totală a gheții de pe insulă. Iată explicația experților!
Într-adevăr, Groenlanda a pierdut, joi, 13 iunie, 2 miliarde de tone de gheață, în 24 de ore. Această cantitate reprezintă 2 kilometri cubi de gheață transformată în apă dulce. Dar din fericire, cantitatea nu reprezintă 40% din gheața totală, așa cum s-a scris și s-a preluat pe multe site-uri din SUA și Europa.
Yesterday (13th June), we calculate #Greenland #icesheet lost more than 2 Gt (2 km³) of ice,, melt was widespread but didn’t quite get to #SummitCamp which was just below 0°C
The high melt is unusual so early in the season but not unprecedentedhttps://t.co/Ftg0fkC7AK pic.twitter.com/Y4jQ1FoFRZ
— Greenland (@greenlandicesmb) June 14, 2019
Câteva numere și operații simple permit o verificare ușoară. Dacă insula aflată sub suveranitatea daneză măsoară un total de 2,1 milioane km2, calota de gheață (cu alte cuvinte, gheața) este de 1,7 milioane de kilometri pătrați, de trei ori mai mare decât Franța. Și este acoperită, în medie, de doi kilometri grosime de gheață. Prin urmare avem un total de 3,4 milioane de km3 de gheață.
O suprafață a fost transformată în volum
Raportul final oferit de institutul danez Polar Portal arată că în 24 de ore s-au pierdut 2 kilometri cubi dintr-un total de 3,4 milioane kilometri cubi. Aceasta este doar 0,0001% din masa sa totală.
De unde a apărut eroarea? De la site-ul televiziunii americane CNN, a cărui construcție semantică „mai mult de 40% din suprafața înghețată a Groenlandei s-a topit” a fost rapid transformată de unii în „mai mult de 40% din gheața Groenlandei s-a topit”. Cu alte cuvinte, o suprafață a fost transformată în volum.
Să adăugăm că, dacă Groenlanda ar fi pierdut aproape jumătate din masa totală de gheață, nivelul oceanelor, în întreaga lume, ar fi crescut cu mai mult de 3 metri. În 24 de ore.
Topirea a 2 kilometri cubi de gheață într-o singură zi este o cantitate imensă. Catastrofală. Suntem doar la începutul verii și unele stații de pe coasta Groenlandei înregistrează temperaturi de 20°C și peste.
Dégel au sommet du #Groenland avec +0.7°C ce 12 juin à la station “Summit” (3200m d’altitude) où le record mensuel est de +3.3°C.
Quelques stations côtières tutoient les 20°C. #Greenland #melt
Anomalies chaudes sur les environs du Groenland et le pourtour de l’#Arctique pic.twitter.com/Y8b3w08V43— Etienne Kapikian (@EKMeteo) June 12, 2019
Un fenomen similar s-a produs în 2012.