Desi nimeni nu vorbeste despre asta, deoarece acest lucru inca da nastere unor discutii in contradictoriu, exista inca discriminare si mentalitatea destul de inapoiata conform careia exista rase inferioare si rase superioare.
Discriminarea rasiala apare in momentul in care un anumit individ nu este tratat in mod egal cu ceilalti din cauza rasei sale. Cum poate bine stim, cel mai adesea, acest lucru li se intampla oamenilor de culoare din S.U.A si nu numai, evreilor, indienilor, rromilor etc. De unde insa aceasta prejudecata? Pentru ca, legal si civic vorbind, „Toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi. Ele sunt inzestrate cu ratiune si constiinta si trebuie sa se comporte unele fata de altele in spiritul fraternitatii.“ Mai mult decat atat, cercetatorii stiintifici nu au inca vreo dovada care sa ateste superioritatea anumitor rase.
Si totusi…
Niciun individ nu poate fi privat de a emite prejudecati, acest lucru ar presupune un efort deosebit mai ales tinand cont de faptul ca exista teorii care afirma ca oamenii autoritari din fire, sunt si persoane etnocentrice, mai exact persoane care emit prejudecati sociale facand raportul noi-ei. Aceste persoane ar fi si sursa discriminarii. Pe langa aceasta, de multe ori tindem sa generalizam, acest lucru fiind total gresit, insa inevitabil. Daca intalnim o anumita persoana cu un comportament inadecvat, avem tendinta de a-l incadra intr-o categorie mult mai larga careia ii atribuim aceleasi caracteristici. Prejudecatile acestea pot impiedica oamenii sa analizeze realitatea sau sa ofere sanse; acestia isi vor sustine intodeauna parerile, indiferent de demonstrarea lucrului contrariu.
Daca va ganditi cumva ca va nasteti avand deprinderi rasiste, este total gresit. Rasismul este o problema pe care o dezvolti in timp, in anumite circumstante si cu influente ce pot veni din familie, mass-media sau din cercurile de prieteni.
Majoritatea raselor care se confrunta cu discriminari din partea celorlalti, sunt catalogati drept inferiori din punctul de vedere al inteligentei sau al capacitatii acestora de a se integra in societate. Cel mai adesea astfel de lucruri duc la izolare, umilire, la privarea acestora de anumite beneficii de care ceilalti se bucura, la scaderea respectului de sine si implicit la nasterea complexului de inferioritate. Odata tratati inegal, acestia vor incepe sa considere ca intr-adevar nu-si pot depasi anumite limite, nu pot aspira la mai mult. Desi este trist, in America spre exemplu, oamenii de culoare sunt mult mai prost platiti decat rasa alba, cu aproximativ 10% mai putin.
Nu, nu exista rase superioare, ci exista doar indivizi a caror mandrie degenenereaza spre a se considera superiori celorlalti, implicit dand nastere rasismului. Tineti cont de faptul ca astfel de comportament rasist poate duce la exploatare, actiuni suicidale sau revolte.
De curand in SUA s-a lansat o campanie de incetare a rasismului, numita ”Black lives matter”, sustinuta de milioane de oameni. Acest lucru s-ar putea aplica si celorlalte rase considerate inferioare de oameni care sunt, ce-i drept, prin gandire…inferiori.