Tabu
HEALTHSlider

Disgeuzia | Ce este această tulburare gustativă și cum să o tratezi

Ai un gust neplăcut în gură și ai impresia că gustul îți este alterat? Este posibil să suferi de disgeuzie. Unul dintre cele mai comune simptome ale Covid-19 este ageusia, cu alte cuvinte pierderea gustului. Mulți pacienți afectați de infecția cu coronavirus au raportat prezența acestui simptom, adesea asociat cu o pierdere a mirosului, numită anosmie. Dar tulburările gustative nu se limitează la ageusia: o slăbire a simțului gustului înseamnă hipogeuzie, iar o modificare a gustului înseamnă disgeuzie.

Disgeuzia este o afecțiune caracterizată prin alterarea sau slăbirea abilității de a percepe și de a distinge arome (gusturi). Abilitatea modificată sau slăbită de a recunoaște aromele poate avea mai multe cauze, cum ar fi: infecții ale gurii și limbii (care împiedică limba să identifice aromele), boli neurologice (care împiedică creierul să „decodeze” corect aromele), boli ale aparatului respirator, cum ar fi sinuzita sau rinita (care împiedică nasul să joace un rol în decodarea aromelor).

Disgeuzia se caracterizează printr-o senzație de gust neplăcută. Adesea este asociat cu un gust metalic în gură, dar se poate manifesta și prin prezența unui gust amar, sărat sau dulce. Disgeuzia poate fi temporară sau de lungă durată, în funcție de cauzele acesteia.

Disgeuzia. Cauze

Această tulburare gustativă poate avea diverse origini. Anumite boli pot cauza astfel disgeuzie și anume:

infecții orale, cum ar fi gingivita
infecții ale căilor respiratorii superioare
paralizie Bell
boala de reflux gastroesofagian
Boala Crohn
Diabet
deficiențe nutriționale, în special în vitamine sau zinc
cancerele, în special cele ale tractului digestiv

Tratamentele medicamentoase pot fi, de asemenea, implicate în apariția disgeuziei. Printre acestea, găsim în special:

chimioterapie
unele antibiotice
unele antidepresive
unele diuretice
unele medicamente antiepileptice
unele medicamente antiparkinson
unele antimicotice

Radioterapia duce de asemenea la apariția disgeuziei. Alți factori de risc includ vârsta, precum și consumul de tutun și alcool. O altă cauză posibilă a disgeuziei este sarcina. Unele femei însărcinate pot observa că simțul gustului se deteriorează.

Disgeuzia. Care sunt simptomele acestei tulburări gustative?

Disgeuzia se manifestă prin apariția unui gust neplăcut la consumul anumitor alimente sau băuturi. Poate fi un gust metalic, amar, dulce sau sărat. Aceste senzații gustative pot apărea chiar fără a mânca sau a bea ceva.

Disgeuzia. Cum se pune diagnosticul?

Aflarea istoricului medical al pacientului, precum și examinarea clinică necesară diagnosticării acestei tulburări gustative se pot dovedi utile. Dintre acestea, găsim în special gustometria chimică, care constă în degustarea mai multor arome pentru a evalua nivelul de recunoaștere și electrogustometria, al cărei scop este de a evalua nivelul de detectare a aromelor datorită unui stimul electric.

Cum se tratează disgeuzia?

Pentru a trata disgeuzia, este mai întâi necesar să identifici factorii care stau la originea acesteia și să ai grijă să te ferești de ei. Anumite tratamente pot ajuta la combaterea acestei tulburări gustative. Exemplu: când disgeuzia se datorează tratamentului medicamentos, pot fi prescrise spray-uri orale care acționează ca salivă artificială.

Pentru a lupta împotriva disgeuziei și a consecințelor acesteia, se recomandă o bună igienă dentară și orală, o dietă variată și echilibrată, precum și o bună hidratare. Simți un gust metalic? Este recomandabil să folosești tacâmuri din lemn și să eviți cumpărarea alimentelor în recipiente metalice. De asemenea, este recomandat să consumi ouă, pește, păsări de curte sau chiar carne albă. Un alt sfat pentru a ascunde gustul metalic al anumitor alimente: joacă-te cu condimente, cum ar fi boiaua de ardei sau chimenul.

În cazul unui gust acid, este indicat să se limiteze consumul anumitor alimente precum iaurt, vin, brânză, oțet, roșii sau chiar citrice.

ARTICOLE SIMILARE

TIC PITIC 2021⎥ Spectacole pentru cei mici

Ciocîrlan

Cele 7 perechi de zodii care se ceartă cel mai mult

Andreea Damian

Actriţa aleasă să o joace pe prinţesa Diana, desfiinţată de public

Andreea Damian

Trucuri esențiale de înfrumusețare care se aplică extrem de ușor

Andreea Damian

Globurile de Aur 2023. Cele mai frumoase apariții de pe covorul roșu

Andreea Damian

Doamne din familii regale care au purtat aceeași rochie, dar au arătat total diferit

Andreea Damian

Scrie un comentariu