Șase tinere din Arabia Saudită, desemnate pentru a purta steagul țării lor la meciul de deschidere al Cupei Mondiale de la Moscova de joi, vor fi înlocuite de ruși după ce călătoria lor a fost anulată din cauza “unor circumstanțe logistice”, potrivit organizatorilor.
Cele șase care trebuiau să poarte steagul Arabiei Saudite au fost numite printr-un program sponsorizat de Coca Cola și aveau între 13 și 17 ani. Ele ar fi trebuit să conducă echipa națională pe terenul de la stadionul Luzhniki din Moscova, înaintea meciului Arabia Saudită vs. Rusia.
Dar organizatorii au spus că tinerele nu mai pot ajunge. “Din cauza unor circumstanțe logistice neprevăzute, delegația purtătotoarelor steagului saudit nu va mai putea, din păcate, să participe la deschiderea Cupei Mondiale a FIFA 2018”, a confirmat Coca-Cola într-o declarație pentru Reuters.
Omar Bennis, directorul afacerilor publice la Coca-Cola Orientul Mijlociu, a refuzat să dezvăluie natura problemelor logistice. El a spus însă că acestea nu ar avea legătură cu sexul lor.
Este “un amestec de circumstanțe”, a spus el, adăugând că compania a lucrat cu autoritățile sportive din Arabia Saudită pentru a încerca să facă în așa fel încât fetele să participe la alte meciuri din țară. “Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt mici, dar încă mai încercăm”, a spus el. Femeile din Arabia Saudită au primit permisiunea să participe la meciurile de fotbal pentru prima dată în acest an, deoarece țara musulmană profund conservatoare, încearcă să ia măsuri pentru a mai domoli dintre restricțiile impuse femeilor. Arabia Saudită a ridicat de curând o interdicție privind dreptul femeilor de a conduce mașini.
Una dintre fetele care trebuiau să ajungă în Rusia a declarat pentru Reuters că delegația nu va lipsi doar de la primul meci, ci de la întreaga Cupă Mondială. Arabia Saudită joacă în Grupa A cu Rusia, Egipt și Uruguay.
Evenimentul Cupei Mondiale a primit o atenție deosebită în Arabia Saudită în acest an în țară datorită faptului că echipa saudită va juca pentru prima dată după 12 ani.
Și în Iran este interzis femeilor, încă din 1979, anul Revoluției Islamice, nu doar să intre pe stadion, ci și să asiste la orice tip de eveniment sportiv. Anul acesta, cinci iranience s-au deghizat în bărbați pentru a putea intra pe stadionul Azadi din Teheran să urmărească meciul echipei lor preferate.