Tabu
HEALTH

Faci bedsharing cu bebelușul tău? Iată de ce trebuie să te opresti acum

Dacă te afli printre mamele care dorm noaptea în același pat cu bebelușul, poate că ai auzit şi tu părerile diferite şi uneori contradictorii referitoare la această practică. Dacă unii critică vehement ideea de a dormi împreună, alţii nu văd nici un risc major în asta.

Potrivit noilor cercetări, mamele care fac bedsharing cu bebelușul lor mai mult de șase luni sunt de aproape două ori mai predispuse la depresie. Acestea supraveghează prea mult somnul copilului și tind să strice relația cu partenerii lor de viață, sunt de părere experții. În medie, aceste mame au declarat că au suferit de depresie într-un procent de 76% față de cele care și-au mutat copilul într-o cameră separată.

Autorii studiului au subliniat că dormitul în același pat cu bebelușul nu numai că provoacă stress, dar și afectează calitatea somnului părinților, făcându-i mai predispuși la depresie.

Nopțile albe de după naștere sunt adesea întâlnite la proaspetele mămici, deoarece schimbările hormonale și epuizarea fizică se combină împreună și pot afecta sănătatea mintală. Dar depresia postpartum poate fi o afecțiune mult mai gravă și de durată. În timp ce aproximativ 80% dintre femei experimentează nopțile albe, doar 15% dintre acestea suferă de depresie post-partum, care de obicei se stabilește între o săptămână și o lună după nașterea unui copil și poate dura câteva luni.

Bed-sharing-ul poate fi văzut ca pe un lucru natural, sau singura modalitate de a-și face copiii să doarmă mai mult. Iată mai jos avantajele și riscurile acestui obicei!

De ce e bine ca părinții să doarmă în pat cu bebeluşul

  • Procesul alăptării în timpul nopții este mai simplu, atât pentru mamă cât şi pentru bebeluş.
  • Copilul plânge mai puţin şi adoarme mai uşor.
  • În primele luni de viață sistemul respirator, cât și cel termoreglator și cardiovascular al bebelușului nu sunt încă reglate. Dormitul împreună cu mama îl ajută pe nou născut în stabilizarea temperaturii corpului, a respirației și a ritmului cardiac.
  • Una din nevoile de bază ale nou născutului este cea de contact fizic cu părinții.
  • Dormitul împreună cu bebelușul este o ocazie pentru părinți de a se atașa mai mult de acesta. Această practică întărește legătura emoțională între părinți si bebeluș.
  • Părinţii pot să îşi supravegheze copilul tot timpul somnului.

Riscurile de a dormi în pat cu bebeluşul:

  • Micuţul poate fi lovit în somn de mişcările involuntare ale părinţilor.
  • Unii părinţi se trezesc des din cauza mişcărilor copilului şi nu se pot odihni îndeajuns în timpul nopții.
  • Dacă bebelușul se obişnuieşte să doarmă numai când sunt părinţii alături, îi va fi greu să adoarmă în situațiile în care părinții nu sunt în preajma lui (ex. în timpul zilei).
  • Viaţa sexuală şi intimă a părinţilor poate avea de suferit, întrucât nu se poate desfăşura în prezenţa bebeluşului.
  • Apare riscul ca micuţul să se sufoce sau să fie strivit de către părinţi în somn, mai ales dacă aceștia sunt foarte obosiţi sau au un somn foarte profund.
  • Mamele care nu îşi mai alăptează copiii nu mai sunt atât de receptive la mișcările acestuia din timpul nopții, și în acest caz riscul de a-l răni pe micuț în timpul somnului crește.
  • Dacă părinţii sunt fumători sau dacă consumă alcool, riscul apariţiei sindromului morţii subite a sugarului este mai mare.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci usturoi în fiecare zi. Ai fi bănuit?

Andreea Damian

Depresia de iarnă – cum o combați cu metode naturale

Andreea Damian

Controalele medicale de primavara – sursa ta de sanatate pentru intregul an

realitatea

Alimentul-minune pentru Postul Crăciunului

Andreea Damian

De ce ar trebui să bem lapte înainte de a merge la culcare

Andreea Damian

Alergia la polen – cele mai bune recomandări de la specialiști

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu