Tabu
lifestyle

Dosar Munca: Muncile Mirunei

Miruna Ralea se mișcă leneș, de parcă n-ar vrea să deranjeze aerul încins al dimineții de vineri. Ochii ei mari și căprui, de obicei curioși și căutători, sunt mijiți. Nu-i plac diminețile. Din fericire, programul ei de muncă e maleabil. Miruna are 28 de ani și coordonează proiectele educaționale ale MaiMultVerde, un ONG de mediu. E topită după copii și acțiuni în care învață împreună despre ecologie.

A visat mulți ani să devină profesoară. Poate se va întâmpla la un moment dat. Poate nu. Miruna nu vrea să știe. A ști unde și ce vei fi peste cinci ani e pentru ea privare de libertatea de a împacheta și a pleca și a descoperi. De-aia nu vrea nici credite la bancă: de ce să-ți pui singur cătușe?

Miruna și fratele ei au copilărit în Dej cu bunicii, iar apoi în București cu părinții, amândoi profesori. A fost „un copil tocilar”, cu 10 pe linie până în clasa a IV-a. În generală a fost olimpică națională la română. În liceu, la o secție de real intensiv engleză, a fost olimpică națională la engleză. A dat la facultate la limbi străine, ceea ce s-a dovedit o „mare țeapă”. Își amintește că studenții erau slab pregătiți și majoritatea treceau examenele pe ochi frumoși.

După primul an, a plecat în Scoția cu un program de schimb de experiență. Acolo a început să-și pună mâinile la treabă. A lucrat întâi într-un azil pentru persoane cu handicap. S-a îndrăgostit de pacienți și de munca fizică, care îi dădea un sentiment copleșitor de apropiere: i-a spălat, îmbrăcat, le-a ținut de urât. N-a considerat niciodată că face o muncă nobilă. Era o muncă grea, care-i tocea nervii, dar care o apropia de oameni. O zi pe săptămână s-a angajat la un restaurant unde trăgea de la 4 după-amiaza la 4 dimineața, servind, curățând și apoi spălând aluatul întărit și cuvele cu ulei în care să prăjeau printre altele batoane de Mars și sandwichuri cu pizza. Avea mâinile distruse. A lucrat și într-o cafenea, a fost și baby-sitter și menajeră – uneori trebăluind până la 14 ore pe zi. S-a întors în România după un an, cu experiența de muncă a unei tinereți întregi, plus breton, părul vopsit și cercel în nas.

Cercelul – o sclipire pe partea dreaptă a nasului, e încă acolo. Mâinile îi stau pitite sub masă. În facultate le-a mai pus la treabă într-o stațiune minusculă din vestul sălbatic al Americii, unde a curățat camere, a fost recepționeră și a vopsit acoperișul. Când făcea curat, trecând dintr-o cameră într-alta, timpul curgea cum vroia ea, cu muzica ei în urechi, lipsită de griji și responsabilități.

După facultate a lucrat doi ani pentru Consiliul Britanic, supraveghind examene. A și predat româna unora dintre angajații britanici („încearcă să nu înveți un englez să spună lămâie”). Pe când se gândea să plece – munca și atmosfera nu mai erau plăcute – a sunat-o un fost coleg, Doru Mitrană, care o invita la un interviu la Salvați Delta. L-a trecut, iar Mitrană i-a încredințat proiectele educaționale. Miruna era extaziată că putea duce copiii în Deltă și puteau să învețe și să se joace împreună, chiar dacă părinții se fâstâceau puțin când o vedeau în prag: copilul ăsta o să aibă grijă de copilul meu?

Miruna l-a urmat pe Mitrană la MaiMultVerde, doar îl consideră „cel mai bun șef din lume”. Mitrană o apreciază la rându-i pentru armonia pe care o răspândește și pentru bucuria cu care bifează uneori și cele mai seci sarcini. „Miruna nu trăiește pentru a munci, ci viceversa, munca e pentru ea un mijloc, un mod de a-și completa și înfrumuseța viața, task-urile nu se fac doar pentru că «așa a zis șefu’» (fie el și cel mai bun din lume), munca trebuie să aibă un sens și o cauză în care Miruna trebuie să creadă.”

Când crede, Miruna dă totul. Când nu mai crede, nu se teme să încerce altceva. Cu toate că mama a susținut-o mereu în deciziile pe care le-a luat, sunt femei care aparțin unor lumi diferite. Pentru mama, e suspicios și poate chiar o dovadă de neseriozitate să-ți schimbi jobul după un an sau doi. Miruna însă nu și-a pus niciodată problema așa: proiectele la care lucrează îi fac plăcere și îi întrețin libertatea și flexbilitatea. Nu caută într-un job „siguranța zilei de mâine”, cel puțin nu până când va veni timpul să înceapă o familie. „Åžtiu că o să mă descurc oriunde”, spune ea. „N-o să mor niciodată de foame”.

Refuză să se gândească la ce-ar putea fi peste cinci ani pentru că nu vrea să-și limiteze opțiunile. Poate va ajunge profesoară. Sau poate va porni doi ani în jurul lumii, lucrând câteva luni în fiecare loc în care se va opri. „Life is like a box of chocolates”, citează râzând din Forest Gump. Apoi redevine serioasă. Recunoaște că nu-i place responsabilitatea. Adică e responsabilă cu sarcinile ei, dar ierarhic nu vrea să urce mai sus decât e acum. Nu vrea o „carieră”, nu vrea o poziție de coordonare unde să nu mai fie distractiv, unde să nu mai poată merge la plantat copaci și la strâns gunoaie cu cei mici. E o bătălie pe care o duce cu sine, un mic conflict care-i cutremură ocazional serenitatea.

„Mi-ar plăcea un job simplu, de bază, cu puțină implicare intelectuală”, spune privindu-și mâinile. Pe de altă parte, dorința de a avea măsură în toate și frica de a lenevi o previn să nu risipească ce are. „Ai primit atâtea chestii. Ce-ai făcut cu ele?”

ARTICOLE SIMILARE

Fiul lui John Travolta a murit vineri, în timpul unei vacanțe

realitatea

Ce-și dorește Rihanna de Crăciun

realitatea

Strange love party în Popa Nan 82

realitatea

Madonna vrea un copil cu Jesus

realitatea

ANTONIJA …mai sexy decat SANDRA IZBASA! Iata noul pictorial! 10 FOTO

realitatea

Retrospectiva ANONIMUL

realitatea

Scrie un comentariu