Casatoria intre doua persoane de religii diferite a reprezentat de-a lungul timpului un subiect care de cele mai multe ori se finaliza cu discutii in contradictoriu. Chiar daca este un subiect usor evitat, ar trebui tratat deoarece in ultima vreme, casatoriile mixte, asa cum au fost numite, sunt tot mai numeroase.
Cel mai adesea in Romania se pune problema casatoriei intre o persoana de religie catolica si o persoana de religie ortodoxa. Religia ortodoxa pare a fi mult mai stricta in privinta casatoriei si nu numai, astfel ca interzice convertirea la catolicism a unui ortodox, pe cand religia catolica permite casatoria mixta, insa cu o „invoire” de la preot. Daca exista cazuri in care membrii cuplului aleg convertirea doar de dragul iubitei/iubitului, exista si cazuri in care acestia se casatoresc in ambele Biserici, pastrandu-si religia.
Un aspect de care trebuie sa tina cont un cuplu cu religii diferite inainte de a-si uni destinele este desfasurarea nuntii dupa o traditie sau alta. Indicat ar fi sa se pastreze cate putin din traditiile fiecarei religii, astfel ca toti invitatii sa fie multumiti. Pe langa asta, cuplul trebuie sa se gandeasca si la modalitatea in care isi va creste copiii dar si ce religie le va indica. Conform unui studiu, de cele mai multe ori copiii aleg sa urmeze religia mamei.
Problematica pare a fi insa casatoria intre o crestina si un musulman ori viceversa, deoarece religia musulmana este extrem de stricta si nu accepta sub nicio forma convertirea unui musulman la alta religie. Numim „crestina” persoana de alta religie: catolica, ortodoxa, evreiasca etc., deoarece musulmanii nu sunt considerati crestini, necunoscand mantuirea prin credinta lui Dumnezeu.
Si casatoriile dintre un crestin ortodox/catolic si un baptist/a sau penticostal/a ridica adesea multe semne de intrebare, deoarece atat baptistii, cat si penticostalii nu accepta casatoriile cu persoane de alte religii si sunt de cele mai multe ori greu de convins in aceasta privinta.
Consecintele casatoriilor mixte
Exista si cateva lucruri care par a veni ca o consecinta a acestor casatorii intre persoane de religii diferite. Spre exemplu, un studiu facut in 2010 pe aproximativ 2,500 de oameni arata ca astfel de cupluri sunt ceva mai nefericite decat cuplurile de aceeasi religie, terminand adesea printr-un divort. Mai mult decat atat, s-a constatat ca persoanele cu varste cuprinse intre 36-45 ani sunt cele care tind sa urmeze religia persoanei iubite si tot acestea sunt cele care odata schimbandu-si religia devin dedicate acesteia in totalitate.
Si cuplurile celebre de la Hollywood par a fi intampinat acest mic „impediment”, astfel ca celebrele cupluri formate din Drew Barrymore si Will Kopelman, Tom Hanks si Rita Wilson, Sacha Baron Cohen si Isla Fisher sunt doar cateva dintre cele care si-au pastrat religia casatoriti fiind.
Daca se intampla sa faceti casatoria in ambele Biserici, de preferat ar fi sa respectati, dupa casatorie, religia celui de langa voi si sa nu porniti discutii contradictorii cu acesta deoarece s-ar putea termina cu o cearta. Fiecare om are dreptul sa isi sustina religia, indiferent de circumstante. Copilul ar fi indicat sa fie liber in a-si alege religia de care se simte mai apropiat si nu sa i se impuna una dintre acestea.
Ceea ce ar trebui sa fie sigur este faptul ca atunci cand doua persoane isi doresc cu adevarat sa isi petreaca restul vietii impreuna vor trece peste astfel de bariere, renuntand la indoctrinarea religioasa.