Suntem in postul Pastelui si, cel mai probabil, deja v-ati plictisit de retetele clasice de post. Tocmai de aceea, ne-am gandit sa va venim in ajutor cu doua idei foarte gustoase.
Ambele retete pot fi consumate la orice masa, fiind satioase si sanatoase.
Maslinele sunt bogate in vitamina E si in acizi grasi Omega3, Omega6 si in calciu. Din acest motiv, sunt recomandate in afectiunile cardiovasculare, digestive si hepatice. Sunt socotite alimente foarte hranitoare si recomandate pentru orice varsta. Fac parte din meniul zilnic al vegetarienilor si al persoanelor care tin post.
Pasta de masline cu nuci (durata de preparare 45 de minute)
Ingrediente pentru 6 portii :
- 250g masline negre nesarate
- 250g masline de Volos (roscate, maronii)
- 100g ceapa
- 200g nuci macinate
- 2 linguri ulei
- suc de lamaie, condimente (sare, piper, boia)
Scoateti samburii maslinelor si maruntiti-le cu un blender. Amestecati pasta obtinuta cu nucile si adaugati treptat uleiul, ca la maioneza. Cand amestecul este omogen, adaugati ceapa taiata marunt sau rasa, zeama de lamaie si condimentele (sare, piper, boia iute) dupa gust. Tineti pasta la rece pana in momentul servirii.
Lintea este catalogata ca aliment de grad nutitional A datorita continutului ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor si proteine, dar si datorita continutului extrem de scazut de grasimi. Lintea nu contine colesterol si este energizanta. Sunt 110-160 kcal la 100g boabe, in functie de varietatea preparata si de modul de preparare. De aceea, lintea este foarte indicata atat in postul Pastelui, cat si in meniurile vegetarienilor, inlocuind carnea.
Piure de linte (durata de preparare 50 de minute)
Ingrediente pentru 4 portii:
- 500g linte roie
- 4 castraveti acri sau gogonele
- 4 linguri ulei
- 1 lingurita cimbru
- 1 legatura marar
- 2 cepe
- 2 catei de usturoi
- 1 lingurita otet
- sare, piper
Alegeti lintea, spalati-o si fierbeti-o in apa cu sare si otet. Strecurati-o apoi si treceti-o prin sita sau prin masina de tocat cu sita foarte mica. Taiati castravetii in cubulete cat mai mici. Caliti-i in ulei 5 minute, impreuna cu ceapa taiata marunt sau rasa si apoi turnati amestecul peste piureul de linte. Amestecati pentru omogenizare si adaugati usturoiul pisat, cimbrul si mararul.
Pofta buna! Vom reveni saptamana viitoare cu alte doua retete de post!
Vezi si:
http://www.tabu.ro/terapii-complementare-postul/
http://www.tabu.ro/postul-pastelui-ce-mananci/
http://www.tabu.ro/ce-mancam-cand-tinem-post-cori-gramescu-recomanda-5-reguli-de-alimentatie/