În plin sezon de căpșuni (uitați de cireșe, mai durează până se vor coace cele care nu costă o avere) vă propunem două rețete neașteptate care se folosesc de gustul dulce acrișor al fructelor fără a-l transforma într-un desert.
Pui la grătar cu sos din căpșuni și busuioc
Două bucăți de piept de pui, sare și piper, o cană și jumătate de căpșuni cu fructele tăiate, o jumătate de lingură de ulei vegetal, o lingură de busuioc mărunțit, 1 lingură de mentă mărunțită, 2 linguri de suc de portocale.
Se presară sare și piper pe feliile din piept de pui și se așează într-o tigaie pentru grătar câte 5 minute pe o parte, până sunt bine făcute. În timpul în care se face pieptul de pui, puneți uleiul vegetal într-o tigaie și puneți restul ingredintelor (căpșunile, menta, sucul d eportocale și busuiocul) la sotat până sosul își înjumătățește volumul și se îngroașă. Puneți pieptul d epui pe o farfurie apoi adăugați sosul pe fiecare bucată și adăugați extra busuioc și mentă după gust deasupra.
Mușchiuleț de porc cu căpșuni
Un mușchiuleț d eporc de aproximativ un kilogram jumătate, o jumătate de lingură de busuioc uscat, o jumătate de lingură de piper măcinat, o jumătate de lingură de sare, 8-10 bucățele de bacon, 2 linguri de ulei de măsline, un cățel de usturoi pisat, o jumătate de pahar de oțet balsamic, o treime de pahar de suc de căpșuni, o cană de căpșuni proaspete și feliate.
Preîncălziți cuptorul la 250 de grade. Presărați mușchiulețul de porc cu busuioc, sare și piper și împachetați-l în feliile de bacon până este în totalitate acoperit. Încălziți o lingură de ulei de măsline într-o tigaie care rezistă la cuptor. Prăjiți mușchiulețul de porc împachetat în bacon pe fiecare parte câte 3-4 minute apoi puneți tigaia în cuptor și lăsați mușchiulețul să se gătească 20-30 de minute. Între timp încălziți și cealaltă lingură cu ulei de măsline într-o cratiță pentru sosuri la foc mediu, adăugați apoi usturoiul pisat pentru 30 de secunde, puneți și oțetul balsamic și creșteți volumul focului spre maxim. Fierbeți compoziția 5 minute. După ce luați vinegreta astfel obținută de pe foc, adăugați sucul de căpșuni și fructele tăiate iar când mușchiulețul d eporc este gata acoperiți-l cu căpșunile din vinegretă. Se servește cu păstăi verzi sotate în unt și usturoi.
Poftă bună!